Det är industrin och jordbruket som brukar få den hårdaste kängan när det gäller att minska köttätandet i landet. Men nu väljer forskare att betona den enskilde konsumentens ansvar för att minska köttets påverkan på miljön.
På onsdag kommer Havsmiljöinstitutet med rapporten "Samhällsfenomen och åtgärder mot övergödning av havsmiljön" och där slår man fast att proteinrika livsmedel som fisk, kött och mejeriprodukter ökar mängden kväve och fosfor i havet som i sin tur ge övergödning.- Vi måste inse att det är vi konsumenter och andra i livsmedelskedjan som driver övergödningen av våra hav, säger Eva-Lotta Sundblad, vetenskaplig koordinator och miljöpsykolog till DN.Forskare vill införa köttskatt för havens skull
Den vanlige svensken måste inse att köttätande påverkar havens övergödning och på sikt minska köttätande radikalt. Det menar svenska forskare som nu vill införa köttskatt. Men förslaget får skarp kritik från köttindustrin.