facebooktwittermail d

Forskare fälls för brott med genmodifierade träd

Om de genmodifierade asparna fick blomanlag skulle de omedelbart avverkas. Men ett år efter att blomanlag upptäckts fanns asparna fortfarande kvar, och nu döms en av forskarna till dagsböter.

En forskare vid Umeå Universitet döms för att genmodifierade hybridaspar inte helt avlägsnades efter att de fått blomanlag. Asplövet på bilden har ingen koppling till asparna i texten.
En forskare vid Umeå Universitet döms för att genmodifierade hybridaspar inte helt avlägsnades efter att de fått blomanlag. Asplövet på bilden har ingen koppling till asparna i texten. FOTO: MOSTPHOTOS

Sedan 2010 har Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i olika omgångar drivit försök med genmodifierade hybridaspar vid en tidigare plantskola i Våxtorp, Halland. Projektet har varit kontroversiellt, både miljödebattörer och lokala politiker har protesterat mot utmålade risker med genmanipulationen, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Spridningsrisk

Försöken har också krävt tillstånd från Jordbruksverket och en central del i villkoren har varit att GMO-framställda blomanlag inte ska sprida sig utanför försöksområdet. ”Om blomanlag påträffas ska alla plantor som innehåller samma konstruktion omedelbart avverkas. Fyndet skall snarast rapporteras till Jordbruksverket”, står det bland annat i villkoren.

Den 27 mars 2017 rapporterade en forskare vid Umeå universitet in att det fanns blomanlag på delar av hybridasparna, och Jordbruksverket godtog att asparna avverkades senast under april 2017. Men den 19 januari 2018 upptäcktes att de aktuella asparna fortfarande växte i fältet i Våxtorp.

Stubbar kvar

– Ovandelarna av träden med själva blomknopparna avverkades, men man missade stubbarna, säger Helene Ström, GMO-handläggare på Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Helene Ström är bedömningen dock att det inte fanns någon spridningsrisk av anlagen från asparna eftersom knopparna hade tagits bort.

Men kammaråklagaren skriver att brottet inte är att anse som ringa, och rubricerar det otillåten miljöverksamhet. Som ansvarig för försöket har forskaren nu fått ett strafföreläggande om dagsböter på 24 300 kronor. Om strafföreläggandet inte godtas i tid så blir det rättegång.