facebooktwittermail

Försiktighetens år för BM Agri

BM Agri har under 2017 hämtat sig från det tidigare förluståret då riskfyllda mineralgödselaffärer sänkte resultatet.

– Vi är väldigt glada att vi ligger på plus igen, säger Matilda von Rosen, avgående vd för BM Agri. – Vi har tagit betydligt mindre risker och tänkt oss för mycket mer, säger hon.
– Vi är väldigt glada att vi ligger på plus igen, säger Matilda von Rosen, avgående vd för BM Agri. – Vi har tagit betydligt mindre risker och tänkt oss för mycket mer, säger hon. FOTO: MARCUS FRENNEMARK

När den nya mineralgödselsäsongen drog i gång 2016 satt den privata spannmålshandlaren BM Agri med alldeles för stora osålda lager. Ett överutbud på världsmarknaden fick mineralgödselpriserna att gå ner oväntat mycket.

– Vi fick göra en väldigt stor nedskrivning som vi aldrig fick igen, säger Matilda von Rosen, vd på BM Agri.

Resultatet för 2016 blev en förlust på 12 miljoner kronor. För 2017 har resultatet vänt upp och ligger på 4,3 miljoner kronor med en omsättning på 472 miljoner kronor.

– Vi är väldigt glada att vi ligger på plus igen, säger Matilda von Rosen.

Mindre risktagande

Efter det tuffa året 2016 har 2017 blivit ett år i försiktighetens tecken.

– Vi har tagit betydligt mindre risker och tänkt oss för mycket mer, säger hon.

Det har påverkat både mineralgödselsidan och spannmålssidan. Ytterligare en faktor som drog ner resultatet 2016 var att mycket spannmål köptes och lagrades in under skörd. Eftersom priserna inte steg tillräckligt fick BM Agri inte betalt för lagerkostnaden fullt ut. Under 2017 lagrades därför betydligt mindre spannmål in i skörd.

Pussel med båtar

En allt större andel av spannmålen som BM Agri köper går på export och under våren 2017 slogs rekord i hur mycket maltkorn som exporterades. Förra året låg också fokus på att slimma kostnader för logistik och lastning på båtar. Inledningen på 2018 har resultatmässigt varit positiv och nu pågår full aktivitet för att exportera 2017 års skörd.

– Det här är den mest hektiska perioden för oss. Nu pusslar vi ihop alla maltkornsbåtar som ska ut de närmaste månaderna, säger hon.

LÄS OCKSÅ: BM Agris vd slutar

LÄS OCKSÅ: BM Agri expanderar sin spannmålshandel

LÄS OCKSÅ: Kina får sojapriser att falla