facebooktwittermail d

Försenat miljardstöd för el räddar inte jordbruken i vinter

Ett retroaktivt stöd för förbrukningen föregående år hjälper föga när elpriserna inför vintern nu rusar även i norra Sverige som inte omfattas av bidraget.

Elledningar
Hela elstödet är retroaktivt för perioden oktober 2021 till september 2022, och enbart för kunder i söder. FOTO: PATRIK C ÖSTERBERG/TT

Efter en mild och blöt höst med låga elpriser såg läget inför vintern betydligt bättre ut än de rekorddyra augusti- och septembermånaderna. Men det varma vädret har inte tagit bort den underliggande bristen på energi i hela Europa och som de senaste dagarna visat krävs det inte mycket för att ge extrema priser igen.

Lite kallare väder, lite mindre blåst samt fortsatt kärnkraftstrul och så hade plötsligt Sverige sitt högsta snittpris någonsin i slutet av november på över fyra kronor per kilowatt-timme i hela landet. Samtidigt väntar fortfarande privatkunder och företag i södra Sverige på ersättningen för de höga priserna som var i augusti.

För de lantbruk och livsmedelsproducenter som nu återigen ser sina energikostnader rusa i höjden och oroar sig för exakt hur dyrt det kan bli när vinterns allra kallaste dagar kommer, är dagens besked om ett kommande stöd någon gång efter februari inte till mycket till tröst. För många är det redan för sent, med allt från växtodlare till bagare som kastat in handduken för resten av året på grund av de höga energipriserna.

För av de 55 miljarder kronor av Svenska Kraftnäts flaskhalsintäkter som regeringen satt av för att dämpa räkningarna för elkunder i södra Sverige, går inte en spänn till priserna den här vintern eller till kunder i norra Sverige. Hela stödet är retroaktivt för perioden oktober 2021 till september 2022, och enbart för kunder i söder. Regeringen har inte heller sagt någonting om stödet ska förlängas till perioden efter sista september.