facebooktwittermail d

Försenade stödpengar förargar och oroar

Brev hem till lantbrukare om försenade stödutbetalningar förargar och oroar. Jordbruksverket försvarar sig med att man ändå ligger bättre till än utlovat.

I dagarna dök upp brev upp från Länsstyrelsen Västra Götaland där cirka 1 700 lantbrukare fick beskedet att deras gårdsstöd och förgröningsstöd inte kommer att betalas ut förrän någon gång efter den 21 januari.

– Det är viktigt att komma med någon form av besked till de som drabbas, inte minst i deras kontakter med banken. Läget är naturligtvis beklagligt men vår personal har ändå gjort ett bra jobb utifrån förutsättningarna, säger landsbygdsdirektör Peter Svensson till ATL.nu.

Får vänta

I Dalarna har John-Erik Eriksson fått veta att mjölkgården som hans son Andreas numera driver får vänta minst till den 27 januari innan de 1,3 miljoner kronor i stödpengar som fattas kan börja trilla in på kontot.

– Det är väldigt psykiskt påfrestande. Vi är belånade till max hos banken så det handlar om att trolla med knäna ytterligare en gång och försöka skrapa ihop det som krävs eller skjuta skulder framför sig, säger John-Erik Eriksson.

Väntar på stöd till unga

I deras fall väntar man på gårdsstöd, kompensationsstöd, nötdjursstöd och stödet till unga lantbrukare. De enda stödpengarna som gården fått är cirka 400 000 kronor i miljöstöd tack vare att de hänför sig till ett gammalt åtagande.

Inte nådigt i sin kritik

LRF Västra Götaland är inte nådigt i sin kritik av hur de statliga myndigheterna hanterar stöden. "Ingen annan yrkesgrupp skulle acceptera att inte få betalt för sitt nedlagda jobb på grund av att kunden inte har sina IT-system på plats", skriver regionförbundet.

– Det kommer ju inte precis som någon överraskning att vi går in i ett nytt landsbygdsprogram vart sjunde år. Då måste förberedelserna från myndigheternas sida vara därefter, menar regionchef Robert Larsson.

Landsbygdsdirektör Peter Svensson tycker inte att det är en rättvis kritik.

– Problemen bottnar huvudsakligen i att de politiska besluten dröjde. Sedan har vi fått ett mer komplicerat landsbygdsprogram än vad vi någonsin tidigare har haft, säger han.

Släpar efter

Av totalt ett totalt stödbelopp på cirka 9 miljarder kronor kommer 6,3–6,4 miljarder att vara utbetalda före årsskiftet, enligt Anders Egonsson, divisionsdirektör för Jordbruksverkets utbetalningsfunktion.

Det som framför allt släpar efter är kompensationsstöd på 1,2–1,3 miljarder kronor samt stöd för ekologisk odling. När det gäller direktstöden kommer cirka 90 procent att finnas på lantbrukarnas konton innan nyår.

Flaggar för förskjutningar

Utbetalningar denna månad sker den 17 och den 29 december. På tisdag eller onsdag i nästa vecka kommer Jordbruksverket att uppdatera sin utbetalningsplan och man flaggar redan nu för vissa förskjutningar framåt i tiden.

– Men som läget är nu har vi snarast betalat ut mer i december än vad vi hade utlovat. säger Anders Egonsson.