facebooktwittermail d

Försäljningen av Setra lagd på is

Det verkar vara som förgjort att sälja Setra, ett av Sveriges största träindustriföretag. Huvudägarna har avbrutit försäljningsuppdraget som Handelsbanken haft.

- Det gemensamma uppdrag som vi haft när det gäller försäljning av Setra och där vi haft en finansiell rådgivare, Handelsbanken, det uppdraget har vi bestämt oss för att det upphör med tanke på konjunkturläget, säger Per Matses, ekonomi- och finanschef på Sveaskog, till ATL.

En försäljning har varit på tal länge. Först ville Setras huvudägare Sveaskog, Mellanskog och LRF vänta in en god trävarukonjunktur. Den infann sig i somras och försäljningsprocessen startade.

Ny strategi


Sedan bytte huvudägarna strategi i december. De bestämde sig för att först försöka få Setra att sälja av sågverken i Malå i Västerbotten, Kalix i Norrbotten och Vimmerby i Småland. Det skulle ge en bättre affär vid försäljningen av ett kärn-Setra kopplat till Mellansverige.

Nu har trävarukonjunkturen blivit svajig igen, bland annat på grund av oron på den viktiga Nordafrikamarknaden.

Diskussionerna med presumtiva köpare är avbrutna för de två sågverken i Norrland.

Diskussion fortsätter


- Det är inte svårt att sälja, men det är svårt att få rätt pris, säger Setras vd Börje Bengtsson till ATL.

Diskussionerna kring sågverket i Vimmerby fortsätter med tänkbara köpare, enligt Börje Bengtsson. Huvudägarna fortsätter att titta på olika försäljningsalternativ och tidsperspektiv, enligt Per Matses. Tina Andersson