facebooktwittermail

Företagsbot för Stora Enso

Stora Enso får böta 300 000 kronor efter en svår arbetsplatsolycka i Hylte. Arbetstagaren blev sjukskriven i ett år, jobbar nu halvtid och har kvarvarande men.

Stora Enso döms till en företagsbot på 300 000 kronor efter en fallolycka i Hylte i fjol.
Stora Enso döms till en företagsbot på 300 000 kronor efter en fallolycka i Hylte i fjol. FOTO: PATRIK LEONARDSSON/STORA ENSO

Det var när en anställd på Stora Enso i Hylte i fjol våras tillsammans med en entreprenör skulle lasta ned en pall i fliskällaren som olyckan inträffade. Pallen med ett transportband fastnade på en stege som stod i serviceschaktet ned till källaren. Samtidigt som den anställde böjde sig fram för att putta loss pallen försköts lasten, gled av teleskoplastarens gafflar och föll ned i schaktet. Den anställde som vilade sin vikt mot lasten följde med i det fem meter långa fallet.

Fallet resulterade bland annat i två frakturer på höger ben samt en spräckt knäskål. Efter en sju timmar lång operation för att operera in skruvar var den anställde sjukskriven i nästa ett helt år och jobbar nu halvtid med kvarvarande smärtor i benet.

Otillräcklig riskbedömning

Åklagaren på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål dömer Stora Enso till en företagsbot på 300 000 kronor för arbetsmiljöbrott. De ansvariga har enligt åklagaren inte gjort en tillräckligt bra riskbedömning. Olyckan hade kunnat undvikas om en kranlyftare använts i stället för en teleskoplastare, om det funnits staket runt schaktet, om den anställde burit fallsele eller om lasten säkrats ordentligt, skriver åklagaren.