facebooktwittermail d

Nyks släpper egen kalender

Skogsmaskintillverkaren Ponsse sponsrar en ny kalender riktad till skogsbruket. Men den här gången är det Nyks som är avsändare.

Cissi Svennblad, som går andra året på skogsprogrammet på Ösby Naturbruksgymnasium, var den första som porträtterades till kalendern.
Cissi Svennblad, som går andra året på skogsprogrammet på Ösby Naturbruksgymnasium, var den första som porträtterades till kalendern. FOTO: TOMAS GUNNARSSON

När en tysk återförsäljare hösten 2019 gjorde en kalender med mycket lättklädda kvinnor och skogsmaskiner från Ponsse blev det en kraftig reaktion från såväl företag, privatpersoner och organisationer i Sverige.

– Jag blev helt chockad när jag såg den första gången. Att det ska kunna hända efter Metoo och uppropet #slutavverkat, sa skogsvetaren Anna Schyman, ledamot i Nyks (Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen) till ATL då.

Nu ska organisationen ge ut en egen kalender för 2022, i samarbete med just Ponsse och fotografen Tomas Gunnarsson vars företag heter Genusfotografen. Den ska främst distribueras till de stora skogsbolagen och till gymnasieskolor med skog på schemat.

Även om det inte dykt upp några nya skandalkalendrar de senaste åren finns det behov av en kalender som lyfter kvinnor och icke-binära i skogsbranschen, menar Emma Strandberg på Nyks:

– I kojorna hos skogsbolag och entreprenörer finns det en del förlegade åsikter. Även om det går i rätt riktning är det fortfarande mycket som måste förändras.

Nya sunda värderingar

Nyks tycker också att det är kul att Ponsse vill vara med i projektet.

”Som stort företag i branschen och att vi faktiskt var med och skapade en del av de utmaningar som vi jobbar med i dag ser vi det viktigt att dra lärdom och skapa nya sunda värderingar. Skogsbranschen ska attrahera alla individer både genom att alla ska känna sig välkomna och att maskinerna ska vara ergonomiska och bekväma för alla”, säger Ponsses vd Carl Henrik Hammar i ett pressmeddelande.

Cissi Svennblad, som går andra året på skogsprogrammet på Ösby Naturbruksgymnasium, var den första som porträtterades till kalendern.

LÄS OCKSÅ: Röt till om nakenkalendern - nu får hon pris