facebooktwittermail

För landslaget är det vallhund som gäller

Den svenska trupp som tog brons på lydnads-VM i Holland i somras har alla hundar av samma ras. Vallhunden border collie är överrepresenterad inom hundsporten lydnad på riktigt hög nivå.

– Det beror på att den svenska aveln helt fokuserar på arbetsegenskaper, berättar Maria Brandel.

Border collien har i första hand avlats fram för att valla får och nöt.
Border collien har i första hand avlats fram för att valla får och nöt. FOTO: MARI NÄLSÉN

Border collien har avlats fram för att valla får och nöt och är en oumbärlig hjälpreda när djuren ska flyttas. Den är naturligt följsam, vill arbeta i samarbete med människor och tränar gärna och ofta vilket är en förutsättning – oavsett om man ska valla får eller nå högt upp i klasserna i tävlingssammanhang.

Landslaget i lydnad består av sju ekipage från hela Sverige under ledning av lagledaren Diana Samuelsson och hennes medhjälpare Lotta Hagström. En plats i landslaget avgörs av resultaten i svenska mästerskapen och rankningstävlingar under året. Landslaget representerar sedan Sverige i VM och NM. Utöver tävlingarna anordnas landslagsträffar där laget tränar ihop och umgås.

Border collien tycker om att träna och behöver mycket stimulans.
Border collien tycker om att träna och behöver mycket stimulans.

En hund som ska kunna prestera på ett mästerskap måste träna lika mycket som en elitidrottare, därför passar inte alla hundraser för uppgiften.

– Hunden måste vara under ständig utveckling, klara av träningsprogrammen och alltid ha lust att träna, berättar Madelaine Eriksson som tillsammans med hunden Seven varit med i landslaget i många år.

Detsamma gäller hundförarna. De måste också hålla sig i form och vara beredda att offra en del för att nå toppen.

– Man måste ha en förstående familj och vänner som hjälper och stöttar och har en hög toleransnivå, berättar Louise Jonsson, som tillsammans med hunden Snipe är med i laget.

– Dessutom måste man prioritera och ibland försaka andra mindre viktiga saker, fortsätter hon.

Alla registrerade border collie-valpar har föräldrar med godkända vallningsprov.
Alla registrerade border collie-valpar har föräldrar med godkända vallningsprov.

Man tar sig inte heller till toppen genom att träna på egen hand utan det krävs träningskompisar, kurser och instruktörer samt mental förmåga att fokusera. Det är också en dyr sport – kurser och instruktör förutom resan kan kosta tusentals kronor per dag.

– Det blir dyrt. Boende, resor och mat får vi när vi är ute och representerar landslaget på tävlingar, men kurser och andra resor får vi bekosta själva, säger Louise Jonsson.

Den som köper en svenskfödd border collie får många av arbetsegenskaperna som behövs. Sverige är det enda land som avlar på enbart arbetsmeriter, men det är också viktigt att bevara rasens naturliga vallningsegenskaper.

– För att kunna registrera valpar krävs att föräldrarna har godkända vallningsprov, berättar Maria Brandel och tillägger att merparten av hundarna i landslaget är godkända vallhundar utöver sina lydnadsmeriter.

Seven och Snipe, båda border collies, är två av hundarna i lydnadslandslaget.
Seven och Snipe, båda border collies, är två av hundarna i lydnadslandslaget.

En border collie är inte automatiskt lydig och lätt att träna.

– Det är en fantastisk hundras om man vill träna mycket, men man ska komma ihåg att den kan bli oerhört jobbig om den inte får tillräckligt med stimulans, berättar Madelaine Eriksson.

– Då kommer hunden högst troligt att börja hitta på egna jobbsituationer och kanske börja valla barnen eller grannens katt, och det mår varken ägare eller hund bra av.

Att border collie blivit en så populär lydnadshund går hand i hand med att hundar med fart och fläkt premieras högre av domarna och att rasens kroppsbyggnad passar för fartmoment med mycket precision.

– Schäfer som var vanligt tidigare ser man bara på klubbnivå numera, de har blivit för stora och långsamma. Men däremot är kelpie och de olika retrieverraserna vanliga på plan, berättar Maria Brandel.

En hund som ska prestera på mästerskap måste träna lika mycket som en elitidrottare. Här är Snipe och Seven i full gång på träningsbanan.
En hund som ska prestera på mästerskap måste träna lika mycket som en elitidrottare. Här är Snipe och Seven i full gång på träningsbanan.
En hund som ska prestera på mästerskap måste träna lika mycket som en elitidrottare. Här är Snipe och Seven i full gång på träningsbanan.
En hund som ska prestera på mästerskap måste träna lika mycket som en elitidrottare. Här är Snipe och Seven i full gång på träningsbanan.
Maria Brandel är en av deltagarna i det svenska lydnadslandslaget.
Maria Brandel är en av deltagarna i det svenska lydnadslandslaget. FOTO: PRIVAT
Det svenska lydnadslandslaget 2018. Från vänster: Maria Brandel Hagström med App, Madelaine Eriksson och Seven, Diana Samuelsson och Dio, Sarah Karlsson och Exxi, Louise Jonsson och Snipe, Michelle Holmlund och Peak samt Fatima Spaho och Wimze.
Det svenska lydnadslandslaget 2018. Från vänster: Maria Brandel Hagström med App, Madelaine Eriksson och Seven, Diana Samuelsson och Dio, Sarah Karlsson och Exxi, Louise Jonsson och Snipe, Michelle Holmlund och Peak samt Fatima Spaho och Wimze. FOTO: DANIEL EIDENSKOG
Träningskompisar är viktigt för såväl hundar som hundägare. Från vänster: Louise Jonsson med sonen Liam på ryggen, Maria Brandel och Madelaine Eriksson.
Träningskompisar är viktigt för såväl hundar som hundägare. Från vänster: Louise Jonsson med sonen Liam på ryggen, Maria Brandel och Madelaine Eriksson. FOTO: DANIEL EIDENSKOG

Lydnadslandslaget 2018

Madelaine Eriksson, 51, Grums med Seven, 7 år

Louise Jonsson, 27, Fagerås med Snipe, 6,5 år

Maria Brandel, 52, Köping med App, 7 år

Michelle Holmlund, 26, Stockholm med Peak, 3 år

Sarah Karlsson, 34, Delaryd med Exxi, 5 år

Lagledare: Diana Samuelsson 43, Mullsjö med Dio, 7 år

Fatima Spaho 50, Göteborg med Wimze. 4 år

Border collie

Border collien är en utpräglad vallhund som är framavlad under flera hundra år på de brittiska öarna. Den används över hela världen för att hämta, samla och förflytta får, nötkreatur och andra djur. Till Sverige kom den troligtvis på 1920-talet.

Border collien är signalkänslig, har mycket lätt för att lära och vill gärna vara sin förare till lags. Utan ett gott ledarskap kan den hitta på egna aktiviteter och bli stressad. Den har nämligen en låg stresströskel som är nödvändig om den ska arbeta med vallning. Hunden ska reagera snabbt på djurens rörelser, men det gör att den även kan börja valla annat som rör sig – som barn, bilar eller joggare. Den bör hållas efter som valp för att inte lägga sig till med sådana olater.

Den passar inte som ren sällskapshund utan bör få arbeta. Det finns en rasbeskrivning, men om det utseendemässiga inte påverkar vallningsegenskaperna, spelar de ingen roll. Den ska vara frisk och harmoniskt byggd med smidiga rörelser. Individerna kan därför se mycket olika ut; lång/korthårig, häng/ståndöron, 13-30 kg, mest vit/mest svart eller trefärgad.

Källa: Vallhundsklubben