facebooktwittermail

Följarnas bästa skördebilder

Skörden 2021 är avklarad hos en del och knappt påbörjad hos andra. Här är följarnas bästa skördebilder från ATL:s Instagram!

Claas Avero 240 tömmer spannmålstanken hos Joel Kastus.
Claas Avero 240 tömmer spannmålstanken hos Joel Kastus. FOTO: PRIVAT

Årets skörd kommer inte att gå till historien som något rekord i avkastning. Många kommer nog i stället att försöka glömma den så fort som möjligt. I stora områden kunde man inte så för allt regn i maj månad, sedan kom torkan och delar av landet fick inget regn alls.

Nu är skörden 2021 igång på riktigt, meddelar Filip Bengtsson.
Nu är skörden 2021 igång på riktigt, meddelar Filip Bengtsson. FOTO: PRIVAT

När skörden väl kom igång lurade lågtrycken och regnrekorden duggade tätt.

Men givetvis har det funnits helt fantastiska skördedagar som du kan se här på uppslaget, och många är just nu mitt i skördejobbet.

– Jag är halvvägs i skörden 2021, berättar Karl-Erik Dahm i Sköllersta i Närke.

Här är det full fart på fälten i Närke och det går inte att ta miste på att det är MF som gäller. Foto: Karl-Erik Dahm.
Här är det full fart på fälten i Närke och det går inte att ta miste på att det är MF som gäller. Foto: Karl-Erik Dahm. FOTO: PRIVAT

Han har en Massey Ferguson 2065 med 15 fots skärbord och tröskan gör ett gott jobb.

– Hittills har det skördade gett 30–40 procent lägre än vad som är normalt här. Vi sådde det sista i juni på grund av allt regn och så kom torkan. Det bättre priset nu kommer nog inte att kunna kompensera för den låga avkastningen, säger han.

Claas Avero 240 med 16 fots vikbord tröskar hos Stefan Ljungfjärd. Torkan har gjort att vårkornet i östra Småland gett uruselt.
Claas Avero 240 med 16 fots vikbord tröskar hos Stefan Ljungfjärd. Torkan har gjort att vårkornet i östra Småland gett urusel skörd. FOTO: PRIVAT

I det torkdrabbade östra Småland kör Stefan Ljungfjärd med en Claas Avero 240 med något så ovanligt som ett vikbord. Det innebär att han kan fälla ihop det 16 fot breda bordet när han ska åka mellan fälten. Han behöver alltså inte koppla av det.

– Vårkornet gav riktigt dåligt medan höstvetet avkastade hyfsat. Vi har lite korn kvar att skörda på grund av regnet, berättar han.

Skärbordet kan fällas ihop och då kommer Stefan Ljungfjärd fram på de smala vägarna.
Skärbordet kan fällas ihop och då kommer Stefan Ljungfjärd fram på de smala vägarna. FOTO: PRIVAT

Som du kan se här på uppslaget finns det nu tröskor som har skärbord på 45–46 fot. Det är helt gigantiskt! När de här jättarna får fria tyglar och körs med flygande tömningar går det undan. Något som kan behövas när lågtrycken står på rad.

Nu är skörden 2021 igång på riktigt, meddelar Filip Bengtsson.
Nu är skörden 2021 igång på riktigt, meddelar Filip Bengtsson. FOTO: PRIVAT
Skörden rullar på med vår New Holland CR8.80, meddelar Wille Larsson.
Skörden rullar på med vår New Holland CR8.80, meddelar Wille Larsson. FOTO: PRIVAT
Kvällströskning med Axel Andersson och transporttraktorn är en New Holland.
Kvällströskning med Axel Andersson och transporttraktorn är en New Holland. FOTO: PRIVAT
Toppdraken Claas 8900 Lexion Terra Trac från Isac Törnkvist. Här mullrar en MAN-motor som kan pressa ur sig 790 hästkrafter när det behövs.
Toppdraken Claas 8900 Lexion Terra Trac från Isac Törnkvist. Här mullrar en MAN-motor som kan pressa ur sig 790 hästkrafter när det behövs. FOTO: PRIVAT

Men lika roligt är det att se riktiga veterantröskor som fortfarande gör dagsverken. Här behövs inte flygande tömningar, det gäller bara att njuta av varje timme som de är ute och jobbar.

Nu är Massey Ferguson-tröskan rensad från boss, damm och halm.
Nu är Massey Ferguson-tröskan rensad från boss, damm och halm. FOTO: PRIVAT
Nu är det rågvete-tröskning i Vimmerby-trakten och Fendt-traktorn är redo att dra hem spannmålen. Bild från Alexander Karlsson.
Nu är det rågvete-tröskning i Vimmerby-trakten och Fendt-traktorn är redo att dra hem spannmålen. Bild från Alexander Karlsson. FOTO: PRIVAT
Naturligtvis blir det sena tröskkvällar för Wille Larsson.
Naturligtvis blir det sena tröskkvällar för Wille Larsson. FOTO: PRIVAT
Rasmus Magnusson har fångat det perfekta gröna teamet. Tröskan har band så klart.
Rasmus Magnusson har fångat det perfekta gröna teamet. Tröskan har band så klart. FOTO: PRIVAT
I skörden på Varaslätten kommer de riktigt tunga dragarna fram. Här är det Christian Isakssons omtalade Volvo BM 2654 med två dörrar.
I skörden på Varaslätten kommer de riktigt tunga dragarna fram. Här är det Christian Isakssons omtalade Volvo BM 2654 med två dörrar. FOTO: PRIVAT
Än i dag kan man på uppvisningar få se den svenska storsäljaren Aktiv typ 5. Detta är en bogserad 5-fotare.
Än i dag kan man på uppvisningar få se den svenska storsäljaren Aktiv typ 5. Detta är en bogserad 5-fotare. FOTO: PRIVAT
Så ser vikbordet ut i arbete. Stefan Ljungfjärds bord är 16 fot.
Så ser vikbordet ut i arbete. Stefan Ljungfjärds bord är 16 fot. FOTO: PRIVAT
Här börjar Södra gården skörd 2021 i Gusselby och det är Claas Dominator 140 och svenska flaggan vajar snyggt baktill på tröskan. Påpasslig fotograf är Christer.
Här börjar Södra gården skörd 2021 i Gusselby och det är Claas Dominator 140 och svenska flaggan vajar snyggt baktill på tröskan. Påpasslig fotograf är Christer. FOTO: PRIVAT
Fältet framför Sjöö slott är nog ett av Sveriges mest fotade fält. Här har vi fem New Holland 8070 (eventuellt är det en 8040) i slutet av 1970-talet eller i början av 1980-talet. Bild från Hans Persson.
Fältet framför Sjöö slott är nog ett av Sveriges mest fotade fält. Här har vi fem New Holland 8070 (eventuellt är det en 8040) i slutet av 1970-talet eller i början av 1980-talet. Bild från Hans Persson. FOTO: PRIVAT
Wooow, vilken fantastisk skördebild! Det är Upplandsslätten och två New Holland 10.90 med 45 fots skärbord jobbar med Sjöö slott i bakgrunden. Fotograf är Mia Litström.
Wooow, vilken fantastisk skördebild! Det är Upplandsslätten och två New Holland 10.90 med 45 fots skärbord jobbar med Sjöö slott i bakgrunden. Fotograf är Mia Litström. FOTO: PRIVAT
Massey Ferguson 2065 tuggar i sig korngrödan.
Massey Ferguson 2065 tuggar i sig korngrödan. FOTO: PRIVAT
Flygande tömningar ökar avverkningen radikalt men det kan vara stressigt att serva två stora Claas-tröskor i höstvete.
Flygande tömningar ökar avverkningen radikalt men det kan vara stressigt att serva två stora Claas-tröskor i höstvete. FOTO: PRIVAT
Det är fantastiskt att det fortfarande går att få se gamla tröskhjältar i fält. Kenneth Fransson har hittat en Claeys. Det var en jättetröska på 1960-talet och i dag heter märket New Holland.
Det är fantastiskt att det fortfarande går att få se gamla tröskhjältar i fält. Kenneth Fransson har hittat en Claeys. Det var en jättetröska på 1960-talet och i dag heter märket New Holland. FOTO: PRIVAT

Följ ATL på Instagram!

På ATLs Instagram fokuserar vi på maskinerna inom lantbruk, skogsbruk och entreprenad. Gå gärna in och följ oss, det läggs upp nya och gamla maskiner flera gånger om dagen. Vi heter tidningenatl. Välkommen in i maskinvärlden!