facebooktwittermail d

Foderblandare snart utan förare

Strautmann är på väg att utveckla en foderblandare som inte behöver någon förare. Om allt går som planerat kan produkten finnas ute på marknaden om bara några år. Men först ska konceptet testas.

Produkten visades upp på Agritechnica för några veckor sedan, och är ett seriöst försök från Strautmanns sida att ta fram en förarlös maskin. Målet med visningen var att testa konceptet på kunderna och ta in synpunkter och annan feedback.

– Vi vill veta vad de anser och om de tycker att det verkar intressant, säger företagets vd, Philipp Strautmann till ATL.

Den förarlösa maskinen kallas Verti-Q och bygger i grunden på företagets befintliga foderblandare Verti-Mix SF.

LÄS ÄVEN: Bengts kompaktlastare går på el – lönsam investering

Måste hägnas in

I dag jobbar nästan alla stora maskintillverkare av motordrivna lantbruksredskap med olika förarlösa koncept, och Strautmann skiljer sig inte från mängden varken när det kommer till utformning eller säkerhetslösningar. Hytten på konceptmaskinen är fortfarande kvar, och med hjälp av hyttreglagen programmerar användaren maskinen genom att först köra samma sträcka själv.

Maskinen navigerar sedan själv med hjälp av sensorer och vanlig gps. I stallmiljön använder maskinen samma sensorteknik som sitter inbyggd i många av dagens bilar, och som ger ifrån sig pipande varningsljud när man är på väg att backa in bilen i någonting. Fram på foderblandaren sitter även en säkerhetsbom som stannar maskinen om den kör in i något.

– Vi jobbar fortfarande med säkerheten. Det som vi vet med säkerhet är att inga människor kommer få vistas i området där man skär upp fodret.

Det är i sin tur något som kan garanteras av att man hägnar in plansiloområdet, enligt Philipp Strautmann.

Om allt går enligt planerna ska produkten finnas ute på marknaden 2019. Men redan nästa år ska konceptet testas på jordbruk i närheten av företagets huvudkontor. Enligt Philipp Strautmann kan det även bli tal om att uppgradera redan sålda maskiner med det nya autonoma systemet.

LÄS ÄVEN: Första eldrivna hjullastaren

Med eldrift

Vid sidan av de förarlösa koncepten tycks framtiden även bjuda på eldrift. Konkurrenten Siloking har redan en eldriven variant, och utökar nu sitt sortiment med ytterligare två storlekar.

Lastkapaciteten i dessa uppgår till tio respektive 14 kubikmeter, och kompletterar den tidigare eldrivna varianten på åtta kubikmeter.

Enligt Siloking ska batteriet i de självgående foderblandarna räcka till fem utfodringar per dag, medan laddtiden uppgår till elva timmar när batteriet är helt urladdat.

Strautmann har däremot inga planer på att bygga in elmotorer i sina foderblandare, eftersom tekniken, enligt Philipp Strautmann, fortfarande inte är tillräckligt effektiv.

LÄS ÄVEN: Fendt visar upp eltraktor på Agritechnica

LÄS ÄVEN: Miljonstöd för försök med kabeldriven eltraktor

LÄS ÄVEN: Indisk eltraktor ska erövra världen

LÄS ÄVEN: Volvos nya minigrävare går på el