facebooktwittermail d

Flytgödsel blev räddningen när fälthacken fattade eld

Nils Henrik Eriksson märkte inte när fälthacken plötsligt fattade eld. Som tur var befann sig en gödselentreprenör i närheten, som ringde och slog larm.

– Det var ett oroligt rådigt ingripande. Hur mycket tur får man ha? Att han står där precis när det brinner, vilka är oddsen, frågar sig Nils Henrik Eriksson som driver egen mjölkproduktion och växtodling utanför Timrå.

Branden, som inträffade under den gångna helgen, tog snabbt fart i maskinen och hade sannolikt varit svår att få styr på om inte Sören Eriksson hade befunnit sig i närheten med sitt gödselekipage.

Bara 30 meter från brandplatsen ligger dessutom ett bostadshus med tillhörande kringbyggnader som var i farozonen eftersom vinden låg på i riktningen. Det var även vinden som gjorde att Nils Henrik Eriksson inte hade någon chans att upptäcka att det brann.

– Vinden låg på kraftigt mot hytten så man märkte ingenting. Jag var ganska skakig innan brandkåren kom.

Branden tog snabbt fart i maskinen och hade sannolikt varit svår att få styr på om inte Sören Eriksson hade befunnit sig i närheten med sitt gödselekipage.
Branden tog snabbt fart i maskinen och hade sannolikt varit svår att få styr på om inte Sören Eriksson hade befunnit sig i närheten med sitt gödselekipage. FOTO: NILS HENRIK ERIKSSON

Flytgödsel släckte branden

Han vet ännu inte vad det var som gjorde att hacken fattade eld. Men av brandförloppet att döma har branden startat någonstans i det undre partiet på högersidan. Hacken var av äldre modell, men i gott skick, och användes vid tillfället för att bärga andraskörden.

Elden var dock ingen match för gödseltrailern, vilket syns på den skakiga filmen som Nils Henrik Eriksson tog på insatsen. Han har själv tackat Åhns Lantbruk på sociala medier för det rådiga ingripandet där totalt 34 kubikmeter gödsel spreds för att släcka branden.

Eftersom vinden låg på i motsatt riktning märkte Nils Henrik Eriksson inte när hacken fattade eld.
Eftersom vinden låg på i motsatt riktning märkte Nils Henrik Eriksson inte när hacken fattade eld. FOTO: PRIVAT

Fick fylla upp trailern

Sören Eriksson beskriver själv hur han stod och lossade gödsel när han såg att det började ryka från hacken.

– Killen som körde följevagnen såg det inte så jag ringde till Nils Henrik, och i samband med att han svarade så såg jag att det bara fattade eld. Jag försökte först släcka med brandsläckare.

Men när det inte gick tankade han snabbt upp trailern igen. Att fylla tanken tar i vanliga fall fyra minuter, vilket är bra när vi pratar pumpkapacitet.

– Det är lång tid när det brinner, men vi hade släckt ner det när brandkåren kom. Man var vid rätt plats, vid rätt tidpunkt och hade rätt utrustning med sig, säger Sören Eriksson.

Nästa fråga var om marken över huvud taget skulle klara av det tunga ekipaget.

– Jag var osäker på om det skulle hålla, och det gick tungt. Men det är ingenting man gör annars, säger Sören Eriksson.