facebooktwittermail d

Flera maskinnyheter på digital mässa

Norrköping

Det är full uppställning med maskiner och redskap när Nordfarm håller egna lantbruksdagar. Bland maskinnyheterna finns en världspremiär.

Nordfarms vd Bo Åkesson och försäljnings- och marknadschefen Lasse Horndahl på det egna mässfältet i Norrköping.
Nordfarms vd Bo Åkesson och försäljnings- och marknadschefen Lasse Horndahl på det egna mässfältet i Norrköping.

När de vanliga mässorna uteblir ordnar flera företag egna digitala visningar. Ett av dem är Nordfarm som under två dagar sänder live och försöker nå sina kunder på nätet. Men de har även gjort i ordning ett riktigt mässfält på sin fastighet i Norrköping där de tar emot ett begränsat antal besökare.

En stor del av sortimentet är uppställt och i mässgången hittar vi flera nyheter. Den ena är en helt ny lastare från Avant med modellnumret 735. Den har samma lyftkapacitet som de större modellerna i 700-serien men har en mindre motor i form av en 26-hästars Kubotadiesel. Den är även nedbantad i hydraulikkapaciteten och går långsammare än modellerna 755 och 760.

Nordfarm tror att den nedbantade maskinen med bibehållen lyftkapacitet ska bli intressant för lantbruket.

Nya Avant 735 hade Sverigepremiär på Nordfarms egen mässa.
Nya Avant 735 hade Sverigepremiär på Nordfarms egen mässa.

Världspremiär för växelplog

På mässfältet är det även världspremiär för plogen Rover 50 från franska Gregoire Besson. Växelplogen finns med fyra och fem skär och är omkonstruerad i ramen jämfört med de tidigare Rovermodellerna, som är företagets premiumserie.

– Plogen har blivit lättare men har bibehållen styrka, säger Magnus Yderfors, produktansvarig för växtodling. Den har snedställda åsar som ger en bränslebesparing på upp till elva procent jämfört med raka åsar.

Plogen har även en ny linjeringscylinder som gör att den drar ihop sig vid vändning och hamnar i rak linje bakom traktorn för att sedan gå ut i full arbetsbredd igen.

På exemplaret som visas i Norrköping finns det även hydraulisk tiltbreddsjustering. Bland tillvalen finns även hydrauliskt justerbart stödhjul och förstatilta. Det finns även en kontrolldosa där man styr hydrauliken och som gör att varje komponent inte behöver ett eget hydrauluttag på traktorn.

Det var världspremiär för nya plogen från Gregoire Besson.
Det var världspremiär för nya plogen från Gregoire Besson. FOTO: DAVID LARSSON

Fortsätter med digitala visningar

Nordfarm har redan under våren satsat på digitala visningar av sitt utbud men såg möjligheten till en mässa på sin egen gård och har inför den förproducerat ett stort antal filmer som de kombinerar med korta livesändningar under de två lantbruksdagarna.

Nordfarm Maskins vd Bo Åkesson tror att digitala visningar har kommit för att stanna, även när pandemin är över.

– Du tittar när du har tid. Mässorna kommer fortsatt ha en viktig roll men kanske i ett annat format.

Nordfarm Maskins VD Bo Åkesson.
Nordfarm Maskins VD Bo Åkesson. FOTO: DAVID LARSSON