facebooktwittermail

Flera larm om gräs- och skogsbränder

De senaste dygnet har det brunnit på flera ställen runt om i landet. Och SMHI varnar på söndagen för att gräsbrandsfaran är stor på många håll i inre Götaland, i Svealand, i södra Norrlands kustland och inland samt i snöfria delar av Västerbotten och Norrbotten (länk till höger).

På söndagen brann det på en gård i Göttorp utanför Götene, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.
Branden uppges på förmiddagen vara under kontroll, men släckningen väntas ta hela dagen. Rökutvecklingen har varit så kraftig att trafiken på förbipasserande riksväg 44 har påverkats.

Branden startade i ett uthus som används som pannrum. Men elden ska inte ha spridit sig till de närliggande boningshuset och lagård.

Brann under kraftledningsgata


På lördagseftermiddagen larmades räddningstjänst till ett område kring Floberget mellan Grycksbo och Sågmyra utanför Falun i Dalarna.
Det brann under en kraftledningsgata längs en sträcka på 100 meter, uppger Dalarnas Tdiningar.
Bränder rapporteras även från Hedemora, Leksand och Gagnefs kommuner.

Pojkar misstänks för brand


Två pojkar i 10-12 årsåldern misstänks ligga bakom en brand i Irsta utanför Västerås. Ett gräsområde bredvid en skog brann, men han släckas innan den hann sprida sig, skriver Sveriges Radio Västmanland.

Riseldning gick fel


I skånska Klippan fick räddningstjänsten ta hand om en brand på en åker. En person hade eldat ris i en hörn av åkern.

På grund av den torra marken och det blåsiga vädret spred sig elden till hela åkern, samt delar av en intilliggande skog. Ingen person kom dock till skada, uppger Helsingborgs Dagblads nätupplaga.

Gräsbränning


Även vid Bäckänget vid Klutmark utanför Skellefteå i Västerbottens län hade på lördagseftermiddagen en gräsbränning spridit sig. Elden var på väg att sprida sig mot skog och en byggnad, men kunde hindras av räddningstjänst, uppger Norran.

Två bränder i Ångermanland rapporteras. I Dynäs brann ett gräsområde på ungefär 100 kvadratmeter innan räddningstjänsten fick kontroll över elden.

Vårstädning urartade


I Stensland ska en vårstädning ha urartat till en mindre skogsbrand på över cirka 500 kvadratmeter innan räddningstjänsten fick kontroll över branden och kunde släcka, uppger Allehanda.se. ATL.nu