facebooktwittermail

Flera lamm försvunna på kort tid: ”Är obehagligt”

Under fyra månaders tid har elva av Maria Brunérs lamm spårlöst försvunnit. Länsstyrelsen anser inte att en rovdjursattack är trolig och hon själv misstänker att de har stulits.

Men i nuläget finns inga spår att gå på och polisen lägger ner ärendet.

I söndags försvann detta lamm från gården utan ett spår. Hon hade nyss kommit till gården och matades fortfarande med flaska.
I söndags försvann detta lamm från gården utan ett spår. Hon hade nyss kommit till gården och matades fortfarande med flaska. FOTO: PRIVAT

I söndags när Maria Brunér kom ut för att mata ett av sina lamm var det försvunnet. Lammet hade senast setts till kvällen innan vid matdags. Hon sökte med hjälp av sina hundar men det fanns inget spår.

– Jag tänkte att det här var konstigt. Rovdjur kan inte hoppa över stängsel med ett så stort lamm. Sedan blev jag ledsen, säger Maria Brunér.

Hon driver ett småbruk utanför Vetlanda och har i nuläget kring 52 tackor och lamm. Sedan i maj har hon märkt att det har försvunnit flera lamm och med söndagens försvinnande är det nu elva som saknas: Två vita samt nio grå/svarta.

– Så nu har jag inget vitt lamm kvar. Bara två tackor, säger Maria Brunér, som alldeles nyss införskaffat de vita gotlandstackorna och fått de två lammen.

”Det är obehagligt”

Hon säger att hon har märkt att bilar ibland saktat in när de har kört förbi gården men har tänkt att det är för att det är roligt att titta på lammen. Nu börjar hon i stället undra om det kan vara något annat.

– Jag blir rosenrasande och ledsen för man kan inget göra för det finns inga bevis. Jag polisanmälde men det kommer troligtvis att läggas ner. Elva lamm är inte så prioriterat.

Maria Brunér.
Maria Brunér. FOTO: PRIVAT

För någon månad sedan ska också en bil ha stannat varpå personerna i bilen frågat om de kunde få köpa lamm av henne. När hon sa att det inte gick så körde de därifrån.

I samband med söndagens försvinnande sågs en bil köra förbi sent på natten/tidig morgon.

– Det är obehagligt om någon har gått in och hämtat ens lamm. Och vad har hänt med dem? Far de illa? Plågas de? Jag är så mån om mina djur och att de ska ha det bra.

Det senaste lammet var lite längre än till knäna och vägde runt 25 kilo. Maria Brunér ringde till länsstyrelsen för att höra om de trodde att det var möjligt att något lodjur kunnat krypa under eller hoppa över stängslet med ett så stort lamm.

– Men de sa att det är nästan omöjligt och en vargattack hade synts långa vägar. Så jag tror att det måste vara någon som har stulit dem.

Få som anmäler

För Marias del kan det röra sig om ekonomiska förluster på kring 30 000 kronor för de lamm som har försvunnit. Att få hjälp från hennes försäkringsbolag bedömer som lönlöst när man inte vet vad som har hänt.

På Facebook har hon lagt ut en efterlysning om det senaste lammet i hopp om att händelsen ska delas. Kanske blir det svårare att sälja vidare lammen då, som alla varit märkta i varje öra.

Hon hoppas också att uppståndelsen i medier kan leda till att fler vågar anmäla den här typen av stölder.

– Blir det fler anmälningar kanske man kan göra något. Jag tror att det är väldigt vanligt med mörkertal kring det här, säger Maria Brunér.

Polisen bekräftar att de har fått in en anmälan i ärendet den 25 augusti. Men det finns ingen förundersökningsledare och ärendet lades ganska omgående ner.

– Det finns inga observationer eller iakttagelser och man kan inte ens veta säkert att de är tillgripna. Det är hopplöst att göra något om man inte har något att gå på, säger Erik Terneborn, pressansvarig vid polisen i region öst.

Han säger att de förstår att det är en jobbig situation att inte veta vad som har hänt, speciellt när det inträffat vid upprepade tillfällen, men också att Maria Brunér har gjort allt rätt i situationen genom att leta och försöka hitta spår, samt anmäla.

– Sedan kan en förundersökning tas upp igen om det kommer in nya uppgifter, exempelvis någon som har sett eller hört något.