facebooktwittermail d

Flera fall av frasbrand

Ett lokalt utbrott av sjukdomen frasbrand har drabbat flera nötbesättningar i Västra Götalands län. Orsaken är oklar.

Det är i trakterna kring Falköping som flera gårdar drabbats av bakteriesjukdomen frasbrand, rapporterar P4 Skaraborg. Det snabba förloppet gör att många djur i en besättning kan hinna dö innan djurägaren hinner sätta in åtgärder.

Elöd Szanto, nöthälsoveterinär på Gård- & Djurhälsan i Skara bekräftar för atl.nu att det varit fler fall än normalt. De första hörde han om i slutet av sommaren.

– Vi har fler konstaterade fall än vanligt, och vi har också ett antal misstänkta fall, säger han.

Smittspårning

Gård- & Djurhälsan arbetar med smittspårning, men vet ännu inte varför frasbrand drabbat flera gårdar i området. Bakterien som orsakar sjukdomen finns i jorden, och möjligen kan den blöta sommaren ha spelat in.

Nu arbetar man med att informera lantbrukare. Om gårdens djur, eller djur i närheten drabbats kan vaccination vara värt att överväga.

– Det är markbundna bakterier och har man haft dem i trakten, till exempel hos grannen – då kan det vara ganska klokt att överväga vaccination. Har man sambete, eller spridit gödsel från en smittad besättning så kan man också fundera på det, säger Elöd Szanto.

Behandlingsbar

Sjukdomen är behandlingsbar med antibiotika, men eftersom förloppet är snabbt måste man sätta in behandling tidigt för att lyckas rädda djuren.

– Om man vet att frasbrand finns i närheten – då ska man titta på sina kalvar och så snabbt man ser en avvikelse så ska man ringa veterinären och fråga om råd, säger Elöd Szanto.

Frasbrand smittar inte mellan djur, och kan inte heller spridas till människa. Enligt Jordbruksverket rapporteras normalt 5-15 fall per år.