facebooktwittermail d

Fler unga vill lära sig jaga

Jaktintresset ökar bland eleverna på Naturbruksgymnasiet Södra viken. På bara något år har jaktkursen som är valbar för årskurs två ökat med 50 procent.

– Jag tror det handlar om att man fått upp ögonen för att jakt inte bara är skytte utan gemenskap, hundar och naturupplevelser, säger läraren och komikern Kjell-Åke Axelsson.

Kjell-Åke Axelsson är lärare på Södra Viken och erfaren jägare. Men han är också känd som stå-upp-komikern Kjell-Åke i Myra.
Kjell-Åke Axelsson är lärare på Södra Viken och erfaren jägare. Men han är också känd som stå-upp-komikern Kjell-Åke i Myra. FOTO: MARI NÄLSÉN

Det är lektion ute i det fria i skogen kring Södra Viken i Sunne. Här har skolan jakträtt på 4 000 hektar där eleverna i årskurs två kommer att få jaga praktiskt senare i höst när de fått sina licenser. Vi befinner oss vid kojorna, små stugor som tidigare använts till lägerverksamhet men som nu fungerar som samlingsplats vid jakter och utelektioner.

Läraren Kjell-Åke Axelsson har arbetat på skolan i drygt ett år och är en erfaren jägare med egna hundar. Men han är också känd som stå-upp-komikern Kjell-Åke i Myra även om han numera dragit ned en del på komikerkarriären. Det tog lite för mycket tid från jakten.

LÄS OCKSÅ Ökad bytestrend när älgjakten drar igång

16 elever som alla läser Naturbruksprogrammet inriktning skog har valt kursen och under ett läsår kommer de att få pröva så många jaktmetoder som de hinner med. Det blir jakter dels på skolans mark, dels runt om i länet.

– Det är många markägare som bjuder in oss för att de tycker att det är roligt att vi kommer.

Södra Vikens biträdande rektor Gunnar Berggren.
Södra Vikens biträdande rektor Gunnar Berggren. FOTO: MARI NÄLSÉN

Under en rad av år var jaktkursen på Södra viken inte särskilt populär alls men sedan några år tillbaka blir jakteleverna fler och fler. Förra året gick elva ungdomar kursen. I år var det hela 19 som sökte och slutligen blev det 16 elever. Biträdande rektor Gunnar Berggren tror att det dels handlar om att man väljer som kompisarna, dels kanske också ett ökat intresse för jakt.

– Jag tror kanske också att det handlar om att eleverna i årskurs ett sett hur roligt jakteleverna har och väljer utefter det när det blir deras tur, säger han.

LÄS MER "Stoppa älgjakten under brunsten"

För att kunna delta fullt ut krävs jägarexamen och eget vapen. Egentligen kan man inte söka licens på vapen förrän man fyllt 18 år men tack vare utbildningen kan eleverna söka ett år tidigare när de fyllt 17.

– Just nu väntar vi på att licenserna ska komma så att vi kan börja jaga på riktigt, säger Kjell-Åke Axelsson, som tänker ta med sig eleverna ut på skogsfågeljakt med sina egna spetsar när det blir dags.

Han vill också trycka på de av jaktens delar man kanske inte tänker på – gemenskap, matlagning och samarbete – och åker därför iväg med ungdomarna flera dagar där övernattning ingår.

FOTO: MARI NÄLSÉN

Den här lektionen är det fällfångst som står på schemat, vilka metoder det finns och varför de används. De teoretiska delarna betas av i början för att man ska kunna ägna all tid till jakt senare. Eleverna får planera allt kring jakterna, från avskjutning till att röja pass. De får hålla i samlingar för andra jägare och agera jaktledare.

Kursen är på 100 timmar och i den ingår att varje elev upprättar en viltvårdsplan över den mark man jagar på. En form av examensprov om man så vill.

– Det är få jaktlag som har en viltvårdsplan och förhoppningen är att de ska och vill kunna använda sig av dokument eleven tagit fram i sitt viltvårdsarbete.

Jakt handlar inte bara om att viltvård och att jaga m jakt och viltvård. En stor del är också den egna matlagningen ute i fält.
Jakt handlar inte bara om att viltvård och att jaga m jakt och viltvård. En stor del är också den egna matlagningen ute i fält. FOTO: MARI NÄLSÉN

Efter att ha gått igenom olika fällfångstmetoder är det dags för lunch och egenstekta kolbullar över öppen eld.

– Det här mina vänner kommer ni att få äta många gånger under två terminer, skämtar Kjell-Åke.

LÄS OCKSÅ Vildsvinet var en älg

Södra viken

Skolan har 200 elever.

Två program: Naturbruksprogrammet inriktning skog med programfördjupningarna Skogsproduktion - maskinförare  Skogsmaskiner - service  Skogsbruk - grävmaskin.

Fordons- och transportprogrammet inriktning transport med programfördjupningarna Yrkesförare skogstransporter. Yrkesförare miljötransporter.

Kjell-Åke Axelsson, Kjell-Åke i Myra

Ålder: 57

Gör: svensk stå-upp-komiker och gymnasielärare

Känd för: Mycket men mest kanske för att han var den som fick äran att roa gästerna på Bosse Parneviks 70-års fest. Har gjort ett antal revyer både ensam och med andra och den senaste showen Härifrån till Metbäcken har setts av 25 000 personer.

Kjell-Åke Axelsson får fortfarande många förfrågningar från allt till stora företagsevent på exempelvis H&M till födelsedagskalas men har dragit ned en del på jobben, väljer noggrant eftersom han vill ha mer tid i skogen med jakten och hundarna.

Enkät

ATL frågade några av eleverna varför de läser just jaktkursen och vad jakten betyder för dem.

. - För att jag gillar att jaga och det är en hobby som betyder mycket.
. - För att jag gillar att jaga och det är en hobby som betyder mycket. FOTO: MARI NÄLSÉN
- För ett det är ett intresse som jag växt upp med. Jakten betyder mycket: spänningen, hunden och känslan.
- För ett det är ett intresse som jag växt upp med. Jakten betyder mycket: spänningen, hunden och känslan. FOTO: MARI NÄLSÉN
- För att det är kul att jaga och det har alltid varit en naturlig del i min familj. Det är så man umgås, genom jakten har man sina vänner och sin fritid. Sedan är hundarna en stor del.
- För att det är kul att jaga och det har alltid varit en naturlig del i min familj. Det är så man umgås, genom jakten har man sina vänner och sin fritid. Sedan är hundarna en stor del. FOTO: MARI NÄLSÉN
- Jag är intresserad av jakt och har varit med i skogen sedan jag var liten. Den betyder gemenskap och att man hjälper till i naturen.
- Jag är intresserad av jakt och har varit med i skogen sedan jag var liten. Den betyder gemenskap och att man hjälper till i naturen. FOTO: MARI NÄLSÉN
– Roligt att få jaga på skoltid, på nya marker och med metoder man inte testat förr. Den betyder nästan allt, under säsong är det enda jag håller på med.
– Roligt att få jaga på skoltid, på nya marker och med metoder man inte testat förr. Den betyder nästan allt, under säsong är det enda jag håller på med. FOTO: MARI NÄLSÉN