facebooktwittermail d

Fler tunga lastbilar och nya dumprar från Liebherr

• Antalet nyregistrerade lastbilar ökar • Andelsbolag vann Olofsfors rosa band • Ponsse passerade milstolpe. Här är veckans entreprenadnyheter i korthet:

Scania leder statistiken med när det gäller nyregistreringar av tunga lastbilar.
Scania leder statistiken med när det gäller nyregistreringar av tunga lastbilar. FOTO: DAN BOMAN 2019

Ökad försäljning av tunga lastbilar

• Årets första tio månader ökade nyregistreringen av tunga lastbilar med närmare 10 procent jämfört med samma period 2018. Under januari till oktober registrerades det in 5 541 lastbilar över 16 ton. Det är 9,5 procent fler än under samma period i fjol. Scania leder statistiken med 2 406 nyregistreringar, 361 fler än samma period 2018. Volvo är två med 2 230 (2 181). De totala lastbilsregistreringarna, oavsett totalvikt, blev för årets tio första månaderna 44 752 stycken, vilket är en minskning med 18,4 procent jämfört med samma period 2018.

Produktionen av Volvos eldrivna lastbilar FL Electric och FE Electric börjar i mars. Men från och med nu kan hugade kunder teckna en order.
Produktionen av Volvos eldrivna lastbilar FL Electric och FE Electric börjar i mars. Men från och med nu kan hugade kunder teckna en order. FOTO: ARNE EDSTRÖM

Nu börjar Volvo sälja el-lastbilar

• Serieproduktionen av Volvo FL Electric och Volvo FE Electric börjar i mars. Men redan nu börjar försäljningen i bland annat Sverige, Norge, Tyskland och Nederländerna. FL-modellen har en bruttovikt på 16 ton och FE 27 ton. Motorerna utvecklar 200 kW och fordonen har två växlar. FE-modellerna kan utrustas med upp till fyra batteripack på 50 kw vardera och FL-modellerna sex batteripack. Livslängden på dessa är beräknad till åtta till tio år.

Andelsbolaget som service- och reservdelsbolag Samson startade med sina kunder fick in 165 000 kronor vilket räckte till seger i kampen om Olofsfors rosa boggieband.
Andelsbolaget som service- och reservdelsbolag Samson startade med sina kunder fick in 165 000 kronor vilket räckte till seger i kampen om Olofsfors rosa boggieband. FOTO: OLOFSFORS

Samsons andelsbolag vann rosa bandet - till rekordpris

• Vallsta skogsmaskiners service- och reservdelsbolag Samson erbjöd sina kunder att gå med i en gemensam satsning för att kämpa om Olofsfors rosa boggieband. Varje andel kostade 5 000 kronor och tillsammans fick de in 165 000 kronor, vilket var tillräckligt för att vinna tävlingen. Pengarna går oavkortat till cancerforskningen. Bandet ska lottas ut bland de 29 entreprenörer som deltagit i Samsons initiativ.

– Många år har det varit lite huggsexa om rosa bandet bland de större entreprenörerna och vi mindre skulle aldrig ha en chans. Nu öppnades möjligheten att vara med på ett hörn, att få skänka en slant, vilket gjorde att jag nappade direkt, säger Martin Anderberg ägare till MK Forest AB, ett av de 29 företag som köpt en andel, i ett pressmeddelande.

Under 2020 kommer Liebherrs nya version av sin 30-tons dumper, TA230, finns tillgänglig för de som leasar sina maskiner.
Under 2020 kommer Liebherrs nya version av sin 30-tons dumper, TA230, finns tillgänglig för de som leasar sina maskiner. FOTO: LIEBHERR

Nya dumprar från Liebherr

• Från och med nästa år kommer Liebherrs nya version av sin 30-tons dumper, TA230, att finns tillgänglig för de som vill leasa sin maskin. Kunder som vill köpa får vänta till 2021, skriver Equipment world. Tillverkaren ska också presentera två nya modeller på 40 respektive 45 ton på Baumamässan 2022.

För första gången testas nu en självgående vägvält i ett vägprojekt.
För första gången testas nu en självgående vägvält i ett vägprojekt. FOTO: KRISTEN P

Autonom vält rullar i Norge

• En självkörande vägvält testas just nu på ett stort vägprojekt i Norge.

– Såvitt vi vet är detta första gången en autonom vägvält testas i byggsektorn. Enligt godkännandet av Statens Vegvesen för genomförande av provning på E39 måste det av säkerhetsskäl finnas en operatör inne i vägvälten som kan stanna den om något oförutsett inträffar. Målet är att den ska vara i full autonom drift före utgången av 2020, säger chefen för maskinautomation i AF Gruppen, Kristen Petillon i ett pressmeddelande.

Autonomous road roller tested in project from AF Gruppen on Vimeo.

Ponsse nummer 15 000 har nu lämnat fabriken. Köpare är ett bolag i Sibirien.
Ponsse nummer 15 000 har nu lämnat fabriken. Köpare är ett bolag i Sibirien.

Ponsse nummer 15 000 har lämnat fabriken

• Ponsse har passerat en ny milstolpe i och med att den 15 000:e maskinen nu har levererats till kund. Det var en Buffaloskotare som ska gå i Tomsk i Sibirien där köparen, det ryska avverkningsföretaget Lesprominustrial har sin verksamhet. Bolaget har i och med köpet tolv Ponsse i maskinparken.

FLER ENTREPRENADNYHETER I KORTHET:

• Fler unga i hytterna och Volvos elgrävare kundtestas

• Eldriven teletruck och Bobcat på traktorbanan igen

• Säljras för Volvo och klart med första elvägen

• Hybridskördare prisas och mässkrock ställer till det

• Fler lastbilar och vässat extraljus