facebooktwittermail d

Fler skogsägare söker bättre avkastning på sitt kapital

Från 1,95 till 2,65. Så skiljer sig räntan på skogskonto hos de största bankerna. 

Hanne Halleröd, ekonomikonsult på Skogssällskapet, uppmanar skogsägarna att förhandla räntan på skogskonton. 

– Spela bankerna mot varandra, säger hon. 

Hanna Halleröd, ekonomikonsult, Skogssällskapet.
Hanna Halleröd, ekonomikonsult, Skogssällskapet. FOTO: SKOGSSÄLLSKAPET

Med stigande utlåningsräntor ökar aktiviteten hos skogsägarna för att hitta så attraktiv avkastning som möjligt på stående kapital. Det har Stefan Malmström, affärsområdeschef jord och skog på Landshypotek bank, märkt av. 

– Det är mycket aktivitet på inlåningssidan jämfört med för ett år sedan då intresset för sparande var dött. I och med att utlåningsräntorna har stigit så har det blivit ett större fokus på inlåningsräntorna, säger han. 

Räntan på skogskonto hos Landshypotek är 2,65 procent. Banken placerar sig därmed i topp vid ATL:s jämförelse mellan bankerna. Skillnaden var större tidigare men under de senaste veckorna har de flesta banker höjt räntan på skogskonto. Stefan Malmström uppger att Landshypotek vill fortsätta vara den bank som har högst ränta på skogskonto. 

– Vi har en ambition att vara där och att förbli där, dels ägs vi av skogsägarna och hur skogsägarna förvaltar sitt kapital är en viktig intäktskälla. Det är en del i avkastningen av skogen. Antingen har du pengarna på banken eller har du dem i skogen, säger han.