facebooktwittermail

Fler hus klarar kylan

Vargavintern till trots - frysskadorna på hus är klart färre den här vintern än den förra.

- För många blev förra vinterns stränga kyla en väckarklocka. Nu har de sett om sitt hus, säger Roger Andersson, skadeexpert på Länsförsäkringar, till nyhetsbyrån TT.

Antalet köldskador som anmäldes till Länsförsäkringar minskade med 18 procent perioden november-januari 2010/2011, jämfört med motsvarande vintermånader ett år tidigare.

- De hus som frös förra vintern fryser inte i samma omfattning igen. Många tvingades då inse att vi lever i ett land med riktiga vintrar, säger Roger Andersson.

Alltjämt hög nivå


De senaste tre månaderna har 1468 frysskador på villor, fritidshus och lantbruksbostäder rapporterats. Förra vintern var det drygt 300 fler, uppger TT.

Men fortfarande är nivån hög jämfört med de mildare vintrarna för två och tre år sedan, då bara 461 respektive 87 frysskador anmäldes till Länsförsäkringar.

Länsförsäkringar uppmanar husägare att hålla uppsikt över vattensystemen och se över isolering av rör när kvickslivret sjunker.

Det är klokt att stänga av vattnet till utvändiga vattenutkastare och att avlägsna slangar och slangkopplingar så att vattnet rinner ur utkastaren ordentligt.

Den som reser bort bör se till att någon tittar till huset under tiden. En vattenfelsbrytare som övervakar husets tappvattensystem kan också vara en god investering när kölden slår till. ATL.nu