facebooktwittermail d

Fler attacker med djurrättsaktivister

Europol kallar det enfråge-extremism och ofta rör det sig om djurrättsaktivister som motsätter sig djurförsök, attackerar pälsfarmer och ger sig på köttindustrin, cirkusar och jaktindustrin. Förra året inträffade över 200 incidenter i Europa, visar en rapport.

Europols årliga rapport som rör terrorism och hur situationen ser ut i Europa konstaterar bland annat att av de 249 terrordåd som utfördes inom EU förra året stod islamistiska grupper för 3 attacker. Flest attacker utfördes av separatister, främst i Frankrike och Spanien.

Fokus på pälsindustrin


Rapporten visar också att vad Europol kallar enfråge-extremism ökar och den är främst fokuserad på pälsindustrin.

Förra året inträffade över 200 attacker inom EU med extremtendenser varav 24 var mordbränder där improviserade brandbomber eller spränganordningar användes.

Europol konstaterar att tidigare år har de flesta liknande angrepp från djurrättsaktivister skett i Storbritannien, men att det nu sker över hela Europa.

Bland annat har attacker rapporterats i Sverige, Belgien, Frankrike och Tyskland. I Grekland släpptes mer än 45 000 minkar ut och i Sverige har man sett liknande händelser under året.

Utpressning och hot


Bland annat använder sig extremisterna av utpressning, hot och attacker mot egendom. Genom att lägga ut bilder och filmer på sjuka och vanvårdade djur underminerar och misskrediterar de sina mål. ATL.nu