facebooktwittermail

Fjärde fallet av afrikansk svinpest i Kina

Över 25 000 grisar har fått avlivats på mindre än en månad. Nu väcks misstankar om att smittan kommer från ryskt griskött som importerats i samband med att Kina infört skyddstullar på amerikanskt fläsk.

Trots att Kina är världens största producent av svinkött behöver landet importera för att klara befolkningens sug. Arkivbild.
Trots att Kina är världens största producent av svinkött behöver landet importera för att klara befolkningens sug. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Kina är världens största producent av griskött, vilket ändå inte är tillräckligt för att mätta landets växande sug efter fläsk. En miljardindustri som nu hotas av den fruktade virussjukdomen afrikansk svinpest, efter att ett första utbrott konstaterats i början på augusti.

I kuststaden Wenzhou har nu ett fjärde utbrott i landet upptäckts, skriver China Daily.

De kinesiska myndigheterna har redan avlivat över 25 000 grisar i de fyra områden där viruset har konstaterats, skriver South China Morning Post.

Genetiska analyser av visar att den virusstam som har upptäckts i Kina är nära besläktad med den stam av afrikansk svinpest som har cirkulerat i Ryssland, skriver den vetenskapliga tidskriften Science.

Något som får The Epoch Times, en New York-baserad tidning som står den av de kinesiska myndigheterna förbjudna Falung Gong-rörelsen nära, att koppla ihop utbrottet med Kinas 25-procentiga skyddstullar på amerikanskt svinkött. Kina började köpa upp stora mängder ryskt svinkött redan i april för att ersätta den minskade importen från Trumps USA.

LÄS OCKSÅ: Afrikansk svinpest har nått Kina

LÄS OCKSÅ: De vill stoppa grisfesten vid gränsen