facebooktwittermail

Finsk-rysk varg nära svenskt revir

En varg från den finsk-ryska stammen har vandrat genom stora delar av Norrland och är nära det svenska vargområdet. Myndigheterna hoppas att vargen kan bli ett friskt genetiskt tillskott i den svensk-norska stammen, uppger Sveriges Radio Ekot.

De senaste tio åren har två vargar lyckats med samma resa. Enligt Magnus Kristoffersson på Naturvårdsverket bär vargen, som troligen är en hane, på friska finsk-ryska gener och blir ett bra tillskott till vargpopulationen.

I november upptäcktes den vandrande vargen i Norrbotten i och prover på spillning visade att vargen kom från den finsk-ryska populationen. Förra veckan togs nya prover från gränstrakterna mellan Jämtland och Västernorrland och vargen var hittad igen. Nu är djuret omkring en och en halv mil från ett tidigare känt vargrevir där det går en ensam tik, uppger Ekot.

Men någon flytt av ensamvargen är det inte tal om.

- Det är ganska enkelt att ta en helikopter, söva vargen och stoppa in den i helikoptern. Problemet börjar när vi ska släppa ut dem. I dag har vi ingen plats i Sverige där vi kan släppa ut vargarna. Länsstyrelserna i Mellansverige har fått det i uppdrag, men de är inte klara än, säger Magnus Kristoffersson på Naturvårdsverket till Ekot. ATL.nu