facebooktwittermail

Finsk miniskotare med roterande hytt

Finska Usewood har byggt en smidig liten skotare för förstagallringar. Med roterande hytt och bakhjulsstyrning sticker den ut i den lilla viktklassen.

Miniskotaren Usewood Log Master premiärvisades på MellanskogsElmia i Sala.
Miniskotaren Usewood Log Master premiärvisades på MellanskogsElmia i Sala. FOTO: DAVID LARSSON

Usewood gör sedan tidigare en liten maskin för gallring och röjning. Nu har de tagit fram en skotare i samma storlek, Usewood Log Master. Maskinen premiärvisades på MellanskogsElmia i Sala i förra veckan.

Skördaraggregat och röjklinga

– Skotaren spårar och har dessutom samma spårbredd som skördaren, säger uppfinnaren och Usewoods grundare Jussi-Pekka Usenius.

Han startade verksamheten för tio år sedan med att bygga en egen röjningsmaskin och några år senare startade serieproduktionen. I dag säljs den med både skördaraggregat och röjklinga.

Styrs med joystick

Skotaren har mycket gemensamt med skördaren och bygger till stor del på samma komponenter i allt från boggi till elektronik och dator. Maskinen styrs med joysticks och Usewood har valt att tillverka sina egna reglage.

Skotaren har en säkerhetstestad hytt som kan svängas i 180 grader och för att göra maskinen smidig i skogen har den bakhjulsstyrning.

– Den här är såld till Estland och ska bara köra 3-meters ved. Men vi kan även göra skotare med längre lastutrymme som ändå spårar, säger Jussi-Pekka Usenius.

Skotaren kan även användas tillsammans med Usewoods skördar- och röjningsaggregat.

Marknaden finns främst runt Östersjön och i framtidsplanerna finns en tank på röjaren/skördaren för ett biologiskt medel mot uppslag efter röjning.

Fakta: Usewood Log Master

Vikt: 2 300 kilo.

Bredd: 153 centimeter.

Frigångshöjd: 40 centimeter.

Lastkapacitet: 3 kubikmeter.

Drivning: 8-hjulsdrift med en motor för varje boggilåda.

Motor: Kubota Diesel på 23,5 hästkrafter.

Pris: Cirka 640 000 kronor exklusive moms.