facebooktwittermail d

Finland skickar upp satellit av trä

Snart ska världens första satellit av trä ut i rymden.

Satelliten har utvecklats under flera år. Förhoppningen är att den ska upp i rymden innan året är slut.
Satelliten har utvecklats under flera år. Förhoppningen är att den ska upp i rymden innan året är slut. FOTO: WISAPLYWOOD

Den lilla nanosatelliten som byggts och designats i Finland väger inte mer än ett kilo och ser ut som en liten låda. Och det är finsk björkplywood den är byggd av.

Går allt som planerat ska ”Wisa Woodsat” ut i rymden i höst. Frågan är hur träet klarar av sitt tyngdlösa tillstånd.

– Vi har ingen aning vad som händer när träet kommer upp i rymden. Det finns ingen fukt i rymden, men UV-strålningen är mycket större än på jorden, säger Sami Uuksulainen på finska UPM till Yle, ett av de träföretag som ligger bakom farkosten.

Pallar den lilla satelliten för trycket i sin omloppsbana ska den användas i minst två år. Satelliten ska inte bara fotografera rymden. Den har också en selfiepinne för att kunna ta bilder av sig själv - för att studera hur träet påverkas.

Det är inte första gången just plywood testas i extrema förhållanden. Tidigare försök har visat att plywood klarat av sträng kyla ända ner till -160 grader celcius, uppger YLE.

I rymden får Wisa Woodsat sällskap av ungefär 3 500 satelliter, enligt Nasa. Men denna är förstås den första av trä.

Fakta: Wisa Woodsat

Storlek: 10 x 10 x 10 cm.

Väger 1 kg (på jorden)

Består av: Björkplywood

Drivs av 9 solceller

Har en LoRa message broadcasting on radio amateur frequency

Har också två kameror ombord.

Satelliten designas och byggs i Finland. Planen är att den skjuts ut i rymden hösten 2021 med en raket från Rocket Lab Launch Complex på Nya Zeeland.