facebooktwittermail d

Finansministern: "EU:s jordbruksstöd kan användas betydligt effektivare"

Debatten hettade till en del när finansminister Magdalena Andersson (S) diskuterade EU:s jordbruksstöd med LRF-ordförande Palle Borgström. Åsikterna om vad man får för pengarna gick isär när frågan kom upp på riksförbundsstämman.

Magdalena Andersson och Palle Borgström
Magdalena Andersson och Palle Borgström

Det var en något försenad finansminister som äntrade scenen när LRF hade stämma på onsdagen. Hon tog till orda under en paus i debatten om hur LRF ska utvecklas som folkrörelse. Hennes tal handlade ganska allmänt om Sveriges ekonomi, men på slutet lyftes regeringens arbete för de gröna näringarna fram. Bland annat nämndes att 1,5 miljarder kronor ska investeras i olika glesbygdsprojekt under år 2019 och 2020 och att det gjorts flera satsningar, som genom det höjda Norrlandsstödet. Regeringens käpphäst med livsmedelstrategin för Sverige nämndes också.

- Det är speciellt och kaxigt på ett sätt som jag tycker är ganska spännande, sa Magdalena Andersson.

"Trissar väl upp markpriserna?"

När talet var klart och applåderna hade tystnat uppstod en diskussion med LRF:s Palle Borgström om EU-stöden. Palle Borgström menade att de svenska politikernas njugga inställning till EU-stöden är kontraproduktivt för Sveriges bönder.

- Ni får mycket för de pengarna som ni stoppar in i Eu:s jordbrukspolitik, sa han.

"Kan användas betydligt effektivare"

- EU:s jordbruksstöd kan avvändas betydligt effektivare. Av varje krona som vi skickar till Bryssel får vi bara tillbaka femtio öre, sa Magdalena Andersson som också passade också på att ställa en fråga direkt.

- I längden trissar väl jordbruksstödet upp arrenden och markpriserna?

Något som Palle Borgström inte höll med om.

- Värdestegringen kommer från den sänkta räntan och inte från stödet.

ATL: Hur olika tycker ni jämfört med LRF?

Magdalena Andersson: - Alla politiska partier i Sverige ser ju att för varje krona som vi skickar ner till EU får vi bara femtio öre tillbaka i jordbruksstödet. Vi ser ju att man kanske kan använda pengarna på ett bättre sätt än att skicka dem till Bryssel. Det är inte bara jag som tycker det, det är hela det politiska fältet. LRF ser inte den krona som de skickat ner, de ser de femtio öre som de får. Det är inte så konstigt att man har lite olika ingångar där.

ATL: Hur ser regeringen på att öka de nationella stöden?

Magdalena Andersson: - Vi har ökat stöden rejält till landsbygden. Vi har ökat Norrlandsstödet och satsat mycket på glesbygden med digitalisering och kommersiell service. Vi har också den extra dieselskattnedsättningen. Det finns stora ambitioner att stötta en levande landsbygd, säger Magdalena Andersson.

LÄS OCKSÅ: LRF Konsult väckte frågor på LRF-stämman