facebooktwittermail d

Finansministern: ”En mycket olycklig situation”

På tisdagen stoppades möjligheten att ansöka om skatteåterbetalning för biogas. Regeringen kan inte säga när ett nytt stödsystem kan vara på plats.

epa10466115 Minister for Finance of Sweden Elisabeth Svantesson at the start of an Economic and Financial Affairs Council (Ecofin), European Finance Ministers meeting in Brussels, Belgium, 14 February 2023.  EPA/OLIVIER HOSLET
”Det är en mycket olycklig situation vi befinner oss i, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) när frågan om biogasen på tisdagen var upp i riksdagens interpellationsdebatt. FOTO: TT

Från och med tisdag stoppade Skatteverket möjligheten att ansöka om återbetalning av energi- och koldioxidskatt på biogas. Den dom i tribunalen hos EU-domstolen som ogiltigförklarar Sveriges skattebefrielse vinner laga kraft när det nu är klart att den svenska regeringen inte överklagar den. Det här får direkta konsekvenser för de som tidigare har kunnat ansöka om återbetalning av skatten.

– Nu när vi vet att Sverige inte ska överklaga domen slutar vi att återbetala från och med idag, sa Titti Campalto, tillförordnad enhetschef på Skatteverket, på tisdagen.