facebooktwittermail d

Bästa rådgivarna om lantbrukare får bestämma

Två växtodlingsrådgivare och en foderrådgivare blev alla väldigt överraskade när ATL berättade att de är finalister i Årets Rådgivarinsats 2019.

Mia Lindkvist på besök hos Jörgen Nilsson i Vänge som var en av de lantbrukare som nominerade henne för Årets Rådgivarinsats för att "hon har ett engagemang utöver det vanliga" och hjälpt dem hitta lösningar under många år. När sommarens torka och värme 2018 påverkade foderkvalitén jobbade hon hårt med att få fram bästa lösningen för gården.
Mia Lindkvist på besök hos Jörgen Nilsson i Vänge som var en av de lantbrukare som nominerade henne för Årets Rådgivarinsats för att "hon har ett engagemang utöver det vanliga" och hjälpt dem hitta lösningar under många år. När sommarens torka och värme 2018 påverkade foderkvalitén jobbade hon hårt med att få fram bästa lösningen för gården. FOTO: PRIVAT

Mia Lindkvist är en av de tre finalisterna som efter juryns röstning gick vidare till final av alla de rådgivare som blivit nominerade i år. ATL får tag på henne på mobilen när hon denna vecka är i Norra Västerbotten och arbetar och precis stannat till vid en bensinmack.

– Oj, oj, vad smickrad jag blir! Jag blir alldeles generad, säger hon.

Mia Lindkvist har nominerats av mjölkproducenterna Urban Åberg, Åbergs Farming i Lövånger och Jörgen Nilsson, Västerby Gård i Vänge som hyllar hennes insatser som foder- och produktionsrådgivare. De beskriver hur mycket hon har betytt för deras produktion och företag. Mia Lindkvist började på avbytartjänst 1994 och har sedan dess arbetat på gårdar i Sverige och utomlands. För 10 år sedan tog hon en lantmästarexamen och har sedan dess arbetat som rådgivare på Hushållningssällskapet och Keenan. Vid årsskiftet startade hon eget företag och driver Mias Lantbruksrådgivning som utgår från Knivsta i Uppland där hon också har de flesta av sina kunder.

– Lantbruksföretag idag är komplexa och lantbrukarna är otroligt duktiga. För att lyckas riktigt bra som rådgivare tror jag på kraften i bra samarbete mellan lantbrukare, växtodlare och veterinär.

Värdefull vallkunskap

FOTO: LANTMÄNNEN

Den andra finalisten är Per-Anders Andersson, växtodlingsrådgivare Lantmännens odlingsrådgivning Växtråd. Han nominerades av Henrik Svensson på Labbarps gård, som menar att Per-Anders Andersson skulle vara nominerad till Årets Rådgivarinsats varje år i flera decennier.

– Jag visste faktiskt inte att jag var nominerad. Det är helt fantastiskt roligt, säger han när samlat sig lite efter att ha fått beskedet.

Per-Anders Andersson började som rådgivare på Hushållningssällskapet 1990. Under tio år drev han också sin egen rådgivningsfirma Agroråd. För drygt två år sedan började han på Lantmännens odlingsrådgivning och jobbar både internt och externt som specialist på vall och grovfoder.

Mod viktigt

FOTO: PEO PERSSON

Den tredje finalisten är Rolf Lindholm, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Halland, som på språng till en kund för att hjälpa till med en EU-ansökan, när ATL får tag på honom.

– Klart man blir glad och också lite chockad! säger han.

Rolf Lindholm nominerades av lantbrukarna Anders Nilsson och Erik Gunnarsson. I motiveringarna beskrivs han som en nyckelperson som bidrar med trygghet och kunskap och är en viktig del både i företagens utveckling. Han har också bidragit till utvecklingen av de gröna näringarna i hela Halland, enligt motiveringen. Rolf Lindholm började som växtodlingsrådgivare på hushållningssällskapet 1998, då med fokus på potatis och specialgrödor. Men i takt med strukturrationaliseringen och att inriktningen på gårdar ändrats har det också blivit stort fokus på exempelvis grovfoderproduktion. På frågan vad som är viktigt i rollen som rådgivare svarar han först lyhördhet för kundens behov men lägger sedan till:

– Men man måste också våga tänka på nya sätt, säger han.

Tävlingen arrangeras av Branschrådet för Lantbrukets Rådgivningsföretag i samarbete med ATL och vinnaren kommer att presenteras i början på april.