facebooktwittermail d

Fick kviga tagen av vargen

På onsdagen hittade mjölk- och nötbonden en död kviga i en av gårdens hagar. Enligt Länsstyrelsen, som han kontaktade direkt, hade en varg rivit djuret.

– Det fanns ingen synlig skada mer än att mulen var bortryckt och en liten skada på ljumsken, säger han till ATL.

Resten av kvigorna ska, enligt lantbrukaren Mikael Bråtner, ha skrämt bort vargen efter att kvigan blivit attackerad.
Resten av kvigorna ska, enligt lantbrukaren Mikael Bråtner, ha skrämt bort vargen efter att kvigan blivit attackerad. FOTO: PRIVAT

När Mikael Bråtner hittade den döda kvigan hade den sannolikt legat död något dygn. Länsstyrelsen kom ut direkt och slog fast att det sannolikt handlar om en vargattack, berättar han. De andra djuren i hagen, ett knappt 20-tal, hade klarat sig utan skador.

– Vargen har ju inte ätit nått på kvigan så händelseförloppet vi har kommit fram till är att djuret inte dött direkt. Sen har resten av kvigorna kommit tillbaka och skrämt iväg vargen”, säger han.

Mikael Bråtner driver lantbruk med runt 170 mjölkkor och 500 nöt en bit söder om Degerfors i Örebro län. Det här är inte första gången som han har fått djur rivna av varg. Förra sommaren blev en hel flock skrämd och rymde ur hagen. När de kunde fångas in ett par veckor senare var ett av djuren svårt skadat.

– Det är ju väldigt ovanligt att varg ger sig på nöt. Vi får ju ersättning för det döda djuret, men de stora kostnaderna får vi stå för själva eftersom vi inte får något för allt extraarbete som det innebär, det är ett stort och tidsödande arbete att samla ihop utskrämda djur.