facebooktwittermail d

Fendt One blir standard på kommande 700-serien

Sömlös överföring är målet när Fendt rullar ut sitt nya digitala användargränssnitt. Lösningen blir standard på alla modeller i 700-serien som går i produktion i slutet av året.

Med FendtOne ska överföringen bli sömlös mellan kontor och förarmiljö.
Med FendtOne ska överföringen bli sömlös mellan kontor och förarmiljö. FOTO: FENDT

Fendt One, som det nya gränssnittet kallas, blir närmast en ersättning för det gamla systemet Vario-tronics.

– Fendt har kommit till vägs ände med Vario-troncis, och nu har man i stället utvecklat ett nytt användargränssnitt som ska koppla ihop traktorn med kontoret på ett enklare sätt. Det ska också göra det enklare att exempelvis förbereda ett uppdrag på en Ipad och därefter skicka det till traktorn, säger Daniel Andersson, som är märkesansvarig för Fendt på Lantmännen Maskin.

Förutom 700-serien kommer det nya gränssnittet också att levereras till 314, som blir den nya toppmodellen i 300-serien. Nya 314 blir också först ut med nyheten när den går i produktion i mitten av året. De första kundleveranserna väntas därefter ske till Sverige under hösten.

För 700-serien, som sätts i produktion under fjärde kvartalet, väntas sedan en liknande eftersläpning innan de första modellerna når svenskt mark.

Sex modeller

Vid sidan av mjukvaran kommer användarna i stora drag att känna igen sig i hyttmiljön, enligt Daniel Andersson. Bland nyheterna märks dock ett vidareutvecklat armstöd, och ett nytt infotainmentsystem med nya integrerade mikrofoner med förbättrad ljudupptagning. Dessutom har det traditionella rattklustret ersatts av en digital display för att kunna visa mer efterfrågad data, exempelvis från GPS-utrustningen.

– 314 leveras också med mer effekt och något som heter Dynamic Performence som ska täcka upp för effektförluster, exempelvis från AC:n, alltså en typ av boost. Traktorn kommer att få en maxeffekt på 150 hästkrafter, säger Daniel Andersson.

Till skillnad från dagens 300-serie med en fast monterad joystick får modellen också sin joystick integrerad i stolen, precis som på de större modellerna, berättar Daniel Andersson.

Fakta: FendtOne

FendtOne, som är Fendts nya, användargränssnitt är i grunden byggt för att erbjuda samma vyer i förarhytten som på kontoret och mobilen. Det ska i sin tur borga för en sömlös överföring mellan alla enheter.

Enligt Fendt ska systemet uppfylla kraven på legal dokumentation, centralisera underhåll och optimera arbetsprocesser. Dessutom är systemet öppet vilket innebär att det inte är bundet till någon specifik leverantör. Det ska i sin tur också göra det möjligt att hantera blandade maskinparker.