facebooktwittermail d

Volvo har upptäckt fel - motorer släpper ut för mycket kväveoxider

AB Volvo har upptäckt att en komponent i avgasbehandlingssystemet åldras snabbare än förväntat. Det kan leda till att motorerna överskrider utsläppsgränserna för kväveoxider.

Volvo har upptäckt att en komponent i avgasbehandlingssystemet åldras snabbare än förväntat. Arkivbild.
Volvo har upptäckt att en komponent i avgasbehandlingssystemet åldras snabbare än förväntat. Arkivbild. FOTO: IBL

Lastbilskoncernen Volvo meddelade på tisdagsmorgonen att bolaget har upptäckt att en komponent i ett avgasefterbehandlingssystem som används på vissa marknader åldras snabbare än väntat, rapporterar Dagens Industri. Det innebär att förmågan att omvandla kväveoxider blir mindre effektivt än avsett vilket skulle kunna leda till att motorer och fordon överskrider utsläppsgränser för kväveoxider.

Enligt Volvo utgör det för tidiga åldrandet av komponenten dock inget produktsäkerhetsproblem och påverkar inte heller prestandan negativt på andra områden än utsläppskontrollen.

Nyheten om felet fick Volvos aktie att rasa under tisdagsmorgonen. När handeln på Stockholmsbörsen inleddes föll värdet med runt nio procent.

Kan innebära stora kostnader

Enligt bolaget har den största andelen potentiellt påverkade motorer sålts i Nordamerika och Europa. Volvo skriver vidare att en fullständig analys inte är avslutad och att åtgärdsplaner med tillsynsmyndigheter inte är fastställda ännu.

I nuläget vet Volvo inte hur många motorer eller fordon som påverkas och som kan komma att behöva åtgärdas. Bolaget tror dock att kostnaderna för att åtgärda problemet kan bli stora.