facebooktwittermail d

Fastbale skippar näten

ATL är på plats i Nederländerna där Kverneland Group och Vicon visar upp nästa generations Fastbale-press med fokus på plast-på-plastteknik. Därmed skippar ytterligare en maskintillverkare näten.

Fastbale har funnits på marknaden i några år, och lanserades som ett maskinkoncept där föraren inte ska behöva stanna under arbetets gång. Detta möjliggörs genom att balarna tillverkas i en förkammare innan de flyttas över till nästa kammare där inplastningen sker via ett patenterat system.

LÄS ÄVEN: Ny Claaspress binder utan nät

Fastbale skippar näten och lägger i stället på plast som ett första grundlager.
Fastbale skippar näten och lägger i stället på plast som ett första grundlager. FOTO: FREDRIK STORK

I den uppdaterade versionen skippas näten genom att ett första stabiliserande plastlager läggs på redan i förkammaren. Därefter flyttas balen över till nästa kammare där den förstärks med ytterligare plastlager.

Den givna frågan i sammanhanget är om den uppdaterade modellen gör att balarna kan slås in med färre plastlager? Men riktigt så långt vill Vicon inte sträcka sig, åtminstone inte officiellt.

Inom balsortimentet förstärker företaget även sitt modellprogram med helt nya RF5325 som är byggd för hårt arbete.

Även RV5220, som är en av Europas mest sålda, har laddats med nya innovativa lösningar, bland annat en ny funktion som gör att maskinen följer strängen automatiskt. Det ska i sin tur göra balarna jämnare, eller som Vicon väljer att uttrycka det; "maskinen levererar en perfekt bal varje gång".

För den som inte söker en helhetslösning har även företagets lilla balinplastare BW2600 fått en del mindre uppgraderingar. Värt att lyfta fram är bland annat att maskinen numera har dubbla filmrader som arbetar ihop för att snabba på inslagningsprocessen.

Bak sitter även en balvändare som vänder balen, vilket har fördelen att balen alltid landar på den sida där inpackningen är som starkast.

Inför Agritechnica i november visar Kverneland Group upp totalt 18 maskinnyheter, dels på befintliga modeller men även maskiner som är helt nya. Mer om balpressarna och övriga maskiner sker löpande på ATL.nu.

Dubbla filmlager på balinplastaren BW2600 gör att inplastningsprocessen snabbas upp.
Dubbla filmlager på balinplastaren BW2600 gör att inplastningsprocessen snabbas upp. FOTO: FREDRIK STORK
Balpressen RV5220 uppgraderas med en rad innovationer, bland annat en ny funktion som gör att maskinen följer strängen automatiskt.
Balpressen RV5220 uppgraderas med en rad innovationer, bland annat en ny funktion som gör att maskinen följer strängen automatiskt. FOTO: FREDRIK STORK