facebooktwittermail

Färre hästar till bruksprov

Årets bruksprov på Flyinge har samlat ungefär femtio hingstar, tjugo färre än de senaste åren. Det kan vara kopplat till den svacka som hästsektorn upplever nu.

Den här veckan genomför ASVH, Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, sitt årliga bruksprov för hingstar.

Under en vecka bedöms såväl exteriör och gångarter, som hoppförmåga och hur väl de fungerar under ryttare. På lördag premieras de hingstar som har blivit godkända.

- Förra året hade vi 1 000 betäckningar färre än normalt. Och det är hingstar i Sverige som har tappat, säger Niklas Lindgren, vd för ASVH.

Kortare intresse


Seminimporterna har däremot ökat. Att det tas fram få hingstar just nu kan bero på den för närvarande dåliga marknaden för hästar.

Tiden som en ny hingst är intressant för stoägarna har också blivit kortare, intresset för många hingstar varar inte mer än något eller några få år.

- Det är en investering att köpa hingst, förbereda den och visa den på bruksprov. Det måste gå att få tillbaka pengarna genom betäckningar, säger Niklas Lindgren.

Marknaden har blivit större. I?dag skickas ofta semin från länder som exempelvis Tyskland, Nederländerna och Danmark. En stor andel av deltagande hingstar i bruksprovet är också utländska.

Spännande med import


- Hingsthållaren måste göra en bedömning av vad han tror stoägarna ska gilla. Då kanske det är intressant med nya blodslinjer, och spännande med importhingstar, spekulerar Niklas Lindgren.

En viktig faktor för alla inblandade är lönsamhet. Kan uppfödarna sälja sina avkommor så är de också intresserade av att betäcka sina ston igen. ASVH arbetar med att utveckla fölauktioner och andra försäljningskanaler.

Hjälp till uppfödare


Lars Forsström, hingsthållare sedan många år, vill se ännu mer aktivitet från ASVH för att hjälpa uppfödarna att marknadsföra och sälja svenska hästar.

Förra året lyckades han över förväntan med att sälja semin från sin hingst Warsteiner. Genom en kraftig prissänkning ökades antalet betäckningar från 4 till 146.

- Stoägarna valde min hingst för det är mycket hingst för pengarna, säger han.Eva Johansson