facebooktwittermail d

Fårägare planerar vargdemonstration

Svenska Fåravelsförbundet planerar en demonstration efter vargangreppen på fårgården Molstaberg. Syftet är att väcka politikerna och uppmana till dialog.

– Ska fårägare och vargar samexistera måste vi prata ihop oss, säger Claudia Dillman vid Svenska Fåravelsförbundet.

Från politiskt håll måste man skapa bättre förutsättningar för att samexistensen mellan varg och fårägare ska fungera, menar Claudia Dillman vid Svenska Fåravelsförbundet.
Från politiskt håll måste man skapa bättre förutsättningar för att samexistensen mellan varg och fårägare ska fungera, menar Claudia Dillman vid Svenska Fåravelsförbundet. FOTO: MOSTPHOTOS

Några som tagit debatten om rovdjursangreppen till sin spets är Svenska Fåravelsförbundet. Under måndagen kunde ATL rapportera om den namninsamling som förbundet har startat och nu planerar de en demonstration som de hoppas ska få folk att vakna, berättar Claudia Dillman vid Svenska Fåravelsförbundet.

– Förhoppningen är att folk förstår att detta är något som berör alla. Alla som någon gång är ute i skogen, alla som firar midsommar på en äng, alla som vill ha öppna landskap i Sverige. Som det är nu förstår många inte att får och fårnäring är en del av en helhet. Det är inte bara lammsteken det handlar om utan också naturvård, säger Claudia Dillman till ATL.

Claudia Dillman är själv fårägare i Sättraby, sju mil utanför Stockholm. Där hennes 20 tackor och lamm betar växer sedan vitklöver som lockar till sig bin som i sin tur producerar honung. Det är bland annat det hon syftar på när hon beskriver får som en del av en helhet.

"Jag kan och vågar inte växa"

Händelser som vargattackerna på Molstaberg är sådant som Claudia Dillman tror kan göra att fårägare i Sverige tappar sugen.

– Jag har runt 20 djur och skulle vilja ha dubbelt så många, men jag kan och vågar inte växa. Den dag jag kommer ut och ser mina får färgade av lo eller varg kommer jag lägga ner. Där jag bor finns stora marker som behöver betas och många markägare frågar om jag kan ta dit mina djur, men jag vågar inte för jag kan inte ha uppsikt över dem. I stället har jag dem nära, och det är många fårägare som gör så, säger hon.

Claudia Dillman är noga med att påpeka att det inte handlar om att vara för eller emot varg. Att fårägare och vargar ska kunna samexistera i Sverige tror hon är fullt möjligt. Däremot måste man från politiskt håll skapa bättre förutsättningar för den samexistensen att fungera, menar hon.

Staten ska ansvara för "sina" djur

– Det finns en lag som säger att vi djurägare ska hålla våra djur inne, men det står ingenting om att vi djurägare ska ansvara för att hålla rovdjur ute. Det kan inte vara upp till oss fårägare att ta ansvar för detta utan staten måste ta ansvar för, så att säga, sina rovdjur. I nuläget är det som att olika kommuner tolkar lagen olika vilket gör att förutsättningarna för att vara fårägare ser olika ut. Det går inte. Ska vi samexistera måste vi prata ihop oss om hur vi löser detta.

På fredag har Svenska Fåravelsförbundet stämma. Där kommer man bland annat att besluta när och hur demonstrationen ska hållas. Det Claudia Dillman vet i nuläget är att demonstrationen kommer ske i Stockholm och inom de närmaste tre veckorna. Och intresset är stort.

– Det är många som vill vara med. Det är många som känner att det är nog nu.

LÄS OCKSÅ: Politiker besöker Molstaberg

LÄS OCKSÅ: Sveriges fårbönder i riktat upprop