facebooktwittermail

Så kan du bemöta machojargong på jobbet

Poddaren och författaren Fanny Wiman växte upp med inställningen att alla har samma möjligheter att göra karriär.

– Så ser inte verkligheten ut. Kvinnor måste anpassa sig för att passa in, säger Fanny Widman.

Fanny Widman jobbar halvtid med att göra podd, skriva böcker och utveckla ett digitalt verktyg för företag som vill bli jämställda.
Fanny Widman jobbar halvtid med att göra podd, skriva böcker och utveckla ett digitalt verktyg för företag som vill bli jämställda. FOTO: LIBER

Varje söndag sedan 2018, närmare bestämt 110 söndagar i rad har Fanny Widman publicerat sin podd Fannys förebilder. 20 000 lyssnare i månaden hör henne intervjua några av Sveriges mest framgångsrika personer och prata om jämställdhet. ATL ringde upp henne för att höra hennes bästa jämställdhetstips.

Finns det något snabbtest för att se hur jämställt ett företag är?

– Nej det finns inga snabbtester. Det går inte bara att anställa kvinnor och hoppas på att något ska hända, utan det krävs ett aktivt arbete. På företag måste man tycka att jämställdhet är viktigt på riktigt. Att bara ha en jämställdhetsplan räcker inte, säger Fanny Widman.

Hitta strategier

I höst kom hennes bok Det är nog nu ut. Det är en handbok för de som vill lära sig mer om könsstrukturer, normer och hitta strategier för att arbetslivet ska bli mer jämställt.

Varför ska företagen jobba med jämställdhetsfrågor?

Det finns jättemånga affärsaspekter. Det ökar konkurrenskraften, ett jämställt företag har bättre lönsamhet, attraherar talanger och du får en innovationsrik organisation där personalen trivs, säger hon.

Tips: Så kan du bemöta machojargong på jobbet

Om att bli kallad ”lilla gumman”:

Det är svårt att hantera när någon säger så. Om du vet att det händer vid vissa speciella tillfällen så öva på att säga ifrån. Om du inte sa något precis när det hände kan du alltid återkomma till personen och berätta hur du uppfattar att bli kallad lilla gumman, säger Fanny Widman.

Om att be om ursäkt ”för att jag inte kan så mycket”:

Hoppa över det. Kvinnor har gjort det i många generationer. Om du blir förminskad på jobbet så beror inte på dig som individ utan på de strukturer vi har. Det behöver du ha i bakhuvudet, då är det lättare att hantera svåra situationer.

Om en kollega snor din idé och presenterar den som sin egen:

– Det bästa sättet är att ta hjälp av en annan kollega. Berätta om vad du känner, din kollega kan backa upp dig på mötet och bekräfta att idén ursprungligen kommer från dig ”ja det var den idén som du pratade om i förmiddags, eller hur?”.

Om du får en väggkalender med nakna kvinnor i julklapp:

– Sätt ner foten. Skicka tillbaka den och säg nej tack. Acceptera aldrig detta. Det gäller både kvinnor och män.


Lantbruk