facebooktwittermail d

Fängelse för alla åtalade i batteriskandal

Fyra män åtalades för att ha grävt ner miljöfarligt batteriavfall. Nu har samtliga dömts till fängelse.

Batterierna skulle återvinnas – men hamnade i stället i jorden.
Batterierna skulle återvinnas – men hamnade i stället i jorden. FOTO: OLE BERG-RUSTEN/TT

Mellan ett och fyra års fängelse är påföljden för de fyra män som varit tilltalade i målet om en batteriskandal. De får också näringsförbud i mellan tre och fem år.

Alla fyra har nekat till brott och bestridit näringsförbudet.

Bakgrunden är att männen samarbetat för att transportera, förvara och gräva ner avfall från nermalda batterier på olika orter i Mellansverige. Bland annat har den farliga svarta massan, även kallad black mass, använts vid anläggningen av en pool och en vändplan. Det handlar om 1 898 ton black mass.

Frätande vatten

Av utredningen i målet framgår att det farliga avfallet hanterats på ett sådant sätt så att lakvattnet från avfallet påvisade så höga pH-värden att vattnet var frätande och visade på extrem förorening av tungmetaller, står det att läsa i domen.

Eftersom de tilltalade hanterat avfallet på ett sätt som kunnat medföra varaktiga skador av stor omfattning döms de för grovt miljöbrott.

Upptäcktes av en slump

Tingsrätten påpekar också att det grova miljöbrott som de tilltalade gjort sig skyldiga till upptäcktes genom en slump av en miljöinspektör, och att brottet därmed hade kunnat förbli oupptäckt.

Tidigare i våras väcktes åtal mot en lantbrukare som köpt jordmassor av ett av de företag som varit inblandat i batteriskandalen, i tron att jorden var helt ofarlig.

– Proverna visade att jorden inte innehöll black mass, men annat som är miljöfarligt, sade miljöinspektör Jessica Sundkvist till ATL då.