facebooktwittermail d

Fångar släcker skogsbränder i USA

Kalifornien fortsätter att plågas av förödande skogsbränder. Och i kampen mot elden får brandmännen hjälp av tusentals fångar, som jobbar för omkring två dollar om dagen.

Fångarna får genomgå en kort intensivutbildning innan de skickas ut för att möta bränderna. De arbetar alltid i sällskap av en brandkapten och en fångvaktare, och lämnas aldrig utom synhåll skriver nyhetsbyrån TT.

I augusti hjälpte 1 200 fångar till att bekämpa en brand i Lake County i Kalifornien. Guvernören Jerry Brown var tacksam över insatsen.

Viktig arbetskraft

– Vi har problem med att en massa människor sitter inlåsta, och i många fall gör de ingenting. Det är mycket viktigt att vi kan utnyttja den här arbetskraften och förhoppningsvis kommer många av dem tillbaka till samhället, sade han till CBS San Francisco.

Den före detta fången Jacques D’Elia, dömd för förfalskning och knarkbrott, bekämpade bränder i Kalifornien från februari 2011 till november 2013. Han beskriver arbetet som "en ära och ett privilegium".

– Det var så populärt bland de intagna, alla försökte bete sig bra så att de tilläts att vara med, säger 49-åriga Jacques D’Elia till The Marshall Project.

Försökte rymma

Enligt honom försökte dock några fångar ta tillfället i akt och rymma.

– Vissa killar försökte. De sprang ut i skogen, men de fångades alltid in igen.