facebooktwittermail d

Familjen måste lägga ner företaget

I somras brann Unni Wallentinsons gårdshus utanför Vindeln i Västerbotten ned till grunden. Nu tvingas Unni Wallentinson och hennes familj flytta och lägga ner företaget.

Unni Wallentinson och hennes familj måste lämna gården och sälja företaget. Var de ska flytta vet de inte i dagsläget.
Unni Wallentinson och hennes familj måste lämna gården och sälja företaget. Var de ska flytta vet de inte i dagsläget.

Till en början var de säkra på att försäkringen skulle täcka kostnaden för ett nytt hus. Men trots att det var en fullvärdesförsäkring får inte familjen tillräckligt mycket pengar. Det företag och det liv familjen har byggt upp på gården har bokstavligen gått upp i rök.

De ser ingen annan möjlighet att lämna gården och sälja företaget. Eftersom ersättningen är föremål för en rättstvist kan de inte räkna med några pengar inom en överskådlig framtid.

Försäljningen gick bra

De har bott på gården i två år. Försäljningen av lammkött och skinn gick bra. Fler kunder hörde av sig och restauranger ville köpa deras kött. Nu är det förbi.

2017 var det år de skulle börja göra vinst. Allt slit skulle ge avkastning, men nu tvingas familjen lämna allt bakom sig.

– Vi har drivit företaget utan att ta något lån. Jag har jobbat heltid på gården och pumpat in min lön i företaget, säger Unni Wallentinson.

Trångt i barackerna

När ATL talar med henne förbereder hon en middagsbjudning i de tillfälliga baracker som står på gården. Det är svårt att rymma middagsgäster i det trånga matrummet, berättar hon.

LÄS MER: Familjens hus ersätts inte

När de tecknade fullvärdesförsäkringen i samband med köpet av gården skrev de under ett 54 sidor långt dokument. Familjen trodde att de hade ett fullgott försäkringsskydd. Men 375 000 kronor i ersättning räcker inte långt. Huset värderades till 550 000 kronor och ett nytt skulle kosta 1 175 000 kronor. En klausul i försäkringsbrevet slog till. Enligt den betalar inte Länsförsäkringar ut hela beloppet om det skiljer mer än 50 procent mellan det gamla husets värde och det nya.

60 tackor med lamm

Gården i Norrliden utanför Vindeln var praktisk. Det fanns två värmesystem och två vattensystem. Det var välordnat och passade familjen. På gården finns det 60 tackor med lamm.

PREMIUM: Gården blev större efter branden

Vid sidan om fårskötseln har Unni Wallentinson bedrivit hunduppfödning och döttrarna har sina hästar på gården.

– Jag vet faktiskt inte var vi ska ta vägen. Det finns en mjölkgård i närheten men vi får inte låna pengar. Hade vi fått det skulle vi kunna fortsätta. Det här är Norrlands inland, däri ligger problemet, säger hon.

– Det som inträffat måste vara en väckarklocka. Som lantbrukare i Norrlands inland tar man stora risker.