– Vi vill gärna utveckla en ny olje- och fånggröda som är anpassad till ett nordiskt klimat, med hälsosam olja och minskat näringsläckande och plöjning, säger Li-Hua Zhu som är professor vid institutionen för växtförädling på Sveriges lantbruksuniversitet till Sveriges Radio.
Växer vilt
Fältkrassing, som också kallas kung Salomos ljusstake, växter vilt i Sverige och har fröer som skulle kunna användas för att göra olja, ungefär som rapsolja.Skillnaden är att fältkrassingen är mer köldtålig än raps och även tvåårig. Det innebär att den kan sås tillsammans med en annan gröda, till exempel råg, och sedan skörda rågen första året och krassingen år två. Förutom att det sparar arbete minskar även näringsläckage från jorden om krassingen täcker marken under vintern.
Goda försök
Innan fältkrassingen är redo att börja odlas kommersiell måste den blir mer oljehaltig och oljan mer matnyttig. Men försöken är på god väg.– Det har faktiskt gått jättebra, vi har lyckats ta fram plantor som har högre olja. Vi har förändrat oljesammansättningen så att vi har fått fram en olja som är både hälsosam och som tål höga temperaturer, berättar forskaren Emelie Ivarson till radion.