facebooktwittermail d

Falköping har lägsta avräkningspriset på tio år

Från och med maj sänkte Falköpings Mejeri avräkningspriset till 2:70.

– Kvoterna måste återinföras. Det funkar inte annars, säger ordföranden Ulf Claesson.

Ulf Claesson, ordförande i Falköpings Mejeri, ser ingen annan utväg ur mjölkkrisen än att EU återinför kvoterna.
Ulf Claesson, ordförande i Falköpings Mejeri, ser ingen annan utväg ur mjölkkrisen än att EU återinför kvoterna. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Sänkningen genomfördes den 1 maj när avräkningspriset gick från 2:90 till 2:70. Det är visserligen knappt 40 öre mer än vad Arla betalar men är ändå ett historiskt lågt pris för Falköpings Mejeris del.

– Vi får nog gå tillbaka tio år. Då var vi nere en sväng på 2:70–2:80 men på den tiden hade man också säsongspriser med lite lägre betalning på våren och sommaren, säger Ulf Claesson.

Hans bestämda slutsats är att mjölkproduktionen inte klarar en avreglerad marknad. Därför måste kvoterna återinföras, menar Ulf Claesson.

– Alternativen är en ökad konsumtion, i första hand genom att Ryssland öppnar upp för import, eller att producenter försvinner. På det här sättet monterar vi ned svensk mjölkproduktion och det kommer säkert fler konkurser, tror Ulf Claesson.

För ungefär två år sedan nådde Falköpings Mejeri sitt högsta avräkningspris någonsin när man var uppe i 4 kronor.

– Problemet är att topparna är så korta att du inte hinner konsolidera ditt mjölkföretag. Nu är den här krisen inne på andra året och jag har vid flera tillfällen trott att botten var nådd. Ändå fortsätter priset ned, säger Ulf Claesson.

Han konstaterar att trots att Falköpings Mejeri i allt väsentligt arbetar på en nationell marknad, så går det inte att komma ifrån kopplingen till det internationella mjölkpriset.

– Troligtvis måste det gå dithän att det blir så tufft att några av de stora europeiska länderna börjar kräva kvoterna tillbaka, menar Ulf Claesson.