facebooktwittermail

Fågelinfluensa hos en kalkonbesättning i Skåne

Fågelinfluensa av den mycket smittsamma typen H5N8 har konstaterats hos en kalkonbesättning i Skåne. Det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: STAFFAN LÖVSTEDT/TT

De smittade fåglarna kommer att avlivas och anläggningen saneras. Innan detta har skett har SVA beslutat om spärrförklaring i den smittade besättningen, vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna gården.

Flera fall av samma typ av fågelinfluensa har tidigare upptäckts i bland annat Danmark och Tyskland. Den 6 november höjde Jordbruksverket till skyddsnivå två i hela Sverige, vilket innebär att alla fjäderfä (med vissa undantag) ska hållas inomhus.

”Att fågelinfluensa nu upptäcks i Sverige är inte oväntat, eftersom virus har förekommit hos både tama och vilda fåglar i flera länder i Europa under hösten. Smittan innebär naturligtvis en stor påfrestning för den drabbade gården. För att motverka smittspridning kommer alla fjäderfän att avlivas och anläggningen saneras”, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning i ett pressmeddelande.

Läs mer: Han drabbades av H5N8 2017: ”Så många döda höns att det inte gick att räkna”