facebooktwittermail

Fågelinfluensa ger äggbrist

Utbrottet av fågelinfluensa på Bärsta Gård får stora konsekvenser även i nästa led.

FOTO: MOSTPHOTOS

– Det är klart att det kommer att märkas. Bärsta Gård står för lite över 10 procent av vår invägning, säger Agne Thuresson vd på Thuressons Hönseri.

Bärsta Gård producerar 750-800 ton ägg per år som levereras till Ölandsägg. Ett varumärke som ägs av Thuressons Hönseri i Färjestaden på Öland.

Ingen ersättning

Nu måste luckan täckas upp från annat håll.

– Någon annan producent hittar jag inte med så kort varsel utan jag får försöka hitta äggen hos andra kollegor i branschen. Och det låter sig inte göras hur enkelt som helst, säger Agne Thuresson.

Han kan i dagsläget inte säga något om de ekonomiska effekterna på bolaget.

– Jordbruksverket täcker en del av producentens kostnader men de täcker ingenting av våra. Så det är klart att det blir ett avbräck. Hur mycket är svårt att överblicka, säger Agne Thuresson.

Ägg i karantän

På Bärsta Gård står i dag många pallar med ägg som måste destrueras. Även på Thuressons Hönseri finns ägg från den drabbade gården.

– Vi var och hämtade ägg på Bärsta precis innan sjukdomsutbrottet blev känt. Den sista hämtningen står i karantän just nu. Uppskattningsvis handlar det om 20-25 pallar. Förmodligen blir det destruktion av dem, säger Agne Thuresson.

Thuressons Hönseri är delägare i Stjärnägg och packar på Stjärnäggs avtal till flera olika grossister.