facebooktwittermail

Fackbas varnar för sågverksdöd

Nedläggningen av Viresjösågen, Södra Timbers sågverk i Åtvidaberg, är början på sågverksdöden i södra Sverige. Det befarar Lars Rasch, GS klubbordförande vid sågen.

Nedläggningen berör närmare 40 anställda. Facket har övervägt att koppla in en löntagarkonsult, men bestämt sig för att avstå:

- Har Södra bestämt att vi ska läggas ner, så blir det så. En löntagarkonsult skulle bara fördröja ett dödsfall, säger Lars Rasch till tidningen Dagens Arbete.

Jättesåg konkurrerar


Skälet till nedläggningen är, enligt Södras ledning, en tuff marknad för sågade trävaror och en ökande konkurrens om virket. Lars Rasch ser även en koppling till Holmens nybygge i Norrköping, ett jättesågverk som beräknas komma upp i 750 000 kubikmeter om några år.

Viresjösågen, som startade redan 1948, köptes av Södra för fyra år sedan. Två år senare samordnades sågverken i Kinda och Åtvidaberg. Ytterligare två år senare är det dags för nedläggning, skriver tidningen.

- Vi har fått rätt rejäla avgångsvederlag och fördubblade uppsägningstider. Den delen sköter företaget, säger Lars Rasch.ATL.nu