facebooktwittermail d

Fäbodbrukare tvingas lägga ner fårskötseln

Fäbodbrukaren Göran Häggström i Kulbäcksliden i Västerbotten kan inte bedriva sin fårskötsel längre. Länsstyrelsen bedömer nämligen att hans fäbod ligger för nära gården och därmed får han inget miljöstöd.

En fäbod får inte ligga närmare än 1 000 meter från hemgården. Det slår Länsstyrelsen i Västerbotten fast.
En fäbod får inte ligga närmare än 1 000 meter från hemgården. Det slår Länsstyrelsen i Västerbotten fast. FOTO: MOSTPHOTOS

Ända sedan Göran Häggströms familj köpte gården på 60-talet har de flyttat sina fårtackor till betet i skogen. Men nu pekar mycket på att betet upphör. Göran Häggström får inget nytt åtagande beviljat av länsstyrelsen. Utan miljöstöd ser han ingen framtid för fårskötseln.

Ligger för nära

Förklaringen är att fäboden ligger för nära gården. Göran Häggströms fäbod ligger 250 meter från gården. I sitt beslut skriver länsstyrelsen att fäboden inte är tydligt funktionsmässigt och geografiskt avskild från hemgården och att den inte uppfyller kriterierna för fäbodar i länets handlingsplan.

Nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten i Umeå. Göran Häggström har överklagat länsstyrelsens beslut. I flera år har han stridit för få behålla sitt fäbodbruk. Kampen började för fem år sedan.

PREMIUM: Fäbodtraditionen ger bättre betalt för köttet

Naturlig avgränsning

Mellan hemgården och fäboden ligger en ravin och en å. På så sätt är fäboden både funktionsmässigt och geografiskt avskild från gården, anser Göran Häggström. Det är inte möjligt för djuren att gå hem genom ravinen, de måste gå runt.

– Det är en naturlig avgränsning. Jag anser att länsstyrelsen inte är opartisk här. De söker skäl för att hitta ett avslag, säger Göran Häggström.

Men det håller inte Kajsa Berggren, enhetschef vid länsstyrelsens landsbygdsenhet, med om.

– Syftet med miljöstödet är att ersätta merkostnader för transport av djur och resor för att se till djuren under betesperioden, men vår bedömning är att han inte har sådana kostnader. Det finns andra miljöstöd som man kan ansöka om. Vi har lite olika syn på saken och då är det bra att saken får avgöras i domstol, säger Kajsa Berggren.

Länsstyrelsens poäng är att skötseln av djuren inte ska kunna ingå i den dagliga driften på hemgården.

Lagstiftningen har förändrats

2013 fick Göran Häggström rätt mot länsstyrelsen i förvaltningsrätten. Länsstyrelsen hävdade även då att fäboden låg för nära gården. Men nu ser förutsättningarna alltså annorlunda ut, eftersom lagstiftningen i den senaste programperioden har förändrats.

PREMIUM: Bättre hjälp för odlare i norr

Sedan 2015 har länsstyrelsen en ny handlingsplan. Ett av kraven är att en fäbod ska ligga minst 1 000 meter från hemgården. Göran Häggström tycker att länsstyrelsen har ändrat handlingsplanen för att stoppa hans fäbodbruk. Länsstyrelsen i Västerbotten är ensamt i landet om att sätta en sådan gräns.

– Vi har fått kritik för att vi har valt den gränsen, men vi är inte hårdare i Västerbotten. Vi har gjort ett förtydligande av Jordbruksverkets bestämmelser och bedömer att avståndet ska vara minst 1 000 meter, säger Kajsa Berggren.

Men Göran Häggström känner att han nått en gräns.

– Jag lägger ner fårskötseln. Det förra åtagandet och det senaste som jag inte fått har tagit sådan enorm tid, säger han.

LÄS MER: Tina vann över skatteverket

LÄS MER: Nya regler hotar fäbod

LÄS MER: Fäbodbruk kräver skyddsjakt på rovdjur