facebooktwittermail d

Få som tagit drönarkort

Sedan kravet på drönarkort infördes i början av året har omkring 17 000 personer tagit kortet. Men det är långt under vad Transportstyrelsen förväntat sig.

Uppskattningsvis finns idag 300 000-400 000 drönare i Sverige, bara 17 000 personer har tagit drönarkortet.
Uppskattningsvis finns idag 300 000-400 000 drönare i Sverige, bara 17 000 personer har tagit drönarkortet. FOTO: DAVID LARSSON

Uppskattningsvis finns idag 300 000-400 000 drönare i Sverige. En del klassas som leksaker och 90 procent används inom fritidsverksamhet, men många av dem kräver i dag drönarkort eller registrering eller både och för att få användas.

Att ta drönarekort är en förhållandevis enkel sak. Utbildningsmaterialet och det digitala provet som ska göras finns på Transportstyrelsens hemsida. För den som vill kunna flyga närmare bebyggelse krävs lite praktiska övningar och ett extra prov, men sammantaget är inte insatsen speciellt stor. Ändå är det färre än förväntat som tagit kortet.

– Det förvånar oss litegrann. Av någon anledning är det rätt många som väljer att inte ta det, säger Tobias Fridarve, drönarsamordnare på Transportstyrelsen.

Myndigheten har jobbat med olika informationskampanjer för att förklara vikten av att bete sig rätt i luftrummet, som delas med annat flyg.

– Sedan kan man undra om vi inte når ut eller om användare inte känner sig berörda. Jag försöker trycka på att det är en utbildning som faktiskt betyder något. Man flyger ju i ett luftrum där det finns bemannad luftfart.

På alla nivåer, från EU till Transportstyrelsen, jobbas det för att allt ska bli så enkelt som möjligt att följa de nya reglerna utan att släppa på säkerheten. Användningen av drönare spås öka väldigt mycket i många typer av verksamheter. Med säkra och tydliga regler ska utvecklingen gynnas.

– Det är viktigt att förstå att det här är början på något som kommer att öka. Då är det viktigt att det regleras. Med ett EU-övergripande regelverk kan alla jobba under samma förutsättningar.