facebooktwittermail

Extremt regnig höst försvårar avverkningen

Det myckna regnandet ger besvärliga avverkningsförhållanden och Skogsstyrelsen har fått in många dispensansökningar från skogsägare med torra marker.

Augusti, september och början av oktober har varit ovanligt blöta i större delen av landet, enligt SMHI. För skogsbruket medför det besvärliga avverkningsförhållanden i många områden.

– Det har varit blött från andra veckan i september och under större delen av oktober och vi har fått ändra i delar av avverkningsplaneringen för att undvika körskador, säger Nils Broman som är skogschef på Norra Skogsägarna.

Höstarna 2015 och 2016 var tvärtom ovanligt torra, och då var det ett väldigt gynnsamt avverkningsläge i skogen.

PREMIUM: Färre dieselstölder - men få tror på glädjesiffrorna

Svårt att komma fram

Att det regnar är mer normalt, men den här hösten har det varit blötare än vanligt i Norras område. Den senaste veckan har det dock varit kallare med minusgrader i delar av området, vilket fått vägarna att börja frysa. Men ute i markerna är det fortfarande mycket blött och besvärligt, och begränsad framkomlighet för skogsmaskiner.

Även i södra Sverige är det mer svårtjobbat på många håll.

– Vi planerar om en hel del och vi har till och med fått avbryta skotning, men hittills har det inte påverkat våra leveranser till industri. Men fortsätter det regna en månad till så kan det bli problem, säger Jörgen Henriksson som är vd för Vida skog.

– Vi väljer nu avverkningstrakter i första hand efter bärighet, säger Jim Salvin som är virkeschef på Norrskog.
– Vi väljer nu avverkningstrakter i första hand efter bärighet, säger Jim Salvin som är virkeschef på Norrskog.

LÄS OCKSÅ: Traktorerna som går bäst - och sämst

Många vill få dispens

Skogsstyrelsen har fått in många ansökningar om dispens från sexveckorsregeln, från skogsägare med torra marker där bärigheten är bra. Nils Broman säger att för virkesköpande företag skulle det underlätta mycket om Skogsstyrelsens handläggningstid för dispensansökningar kunde kortas ned så att entreprenörerna kan få avverka på torra områden med bra bärighet nära asfaltväg.

– Har skogsägaren en bra plan i grunden och traktplaneringen med hänsynsplanering är fullständig och tydlig, bör man kunna bedöma och besluta i dessa dispensärenden inom någon vecka. Det skulle få stor betydelse för markägaren, skogsentreprenörerna och industrin, säger Nils Broman.

Samtidigt har flera skogsägare med torra marker och bra bärighet ansökt om dispens hos Skogsstyrelsen.
Samtidigt har flera skogsägare med torra marker och bra bärighet ansökt om dispens hos Skogsstyrelsen.

"Vi behöver ett tydligt underlag"

Ola Arvidsson som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Skåne säger att extrem väderlek kan vara ett skäl för att få dispens, men det är viktigt att den som skickar in avverkningsanmälan är noggrann i ansökan.

– Vi behöver ett tydligt underlag till varför vi ska ge dispens, annars kan vi behöva begära in förtydliganden och det försenar processen, säger Ola Arvidsson.

VIDEO: ATL testkör Case IH Maxxum

Hur blött ska det vara för att ni ska ge dispens?

– Extremt mycket regn är en bedömningsfråga, det går inte att ge några generella nivåer. Vi måste titta på markförhållanden och göra en bedömning, säger Ola Arvidsson.

I vissa delar av landet har hösten varit mer normal, och egentligen inte blötare än vanligt.

– Just nu har vi en normal, regnig höst. Förra hösten var det torrt och då blev vi lite bortskämda med det. Regn skapar alltid en del problem för oss och vi väljer nu avverkningstrakter i första hand efter bärighet, säger Jim Salvin som är virkeschef på Norrskog.

Mellanskog införde från augusti en markskoningsgaranti.

– Oktober har varit väldigt regnig, men vi har klarat det bra, säger Matts Söderström som är skogschef på Mellanskog.

Fakta

Under perioden januari till och med september hade Skogsstyrelsen fått in 42489 avverkningsanmälningar, beviljat 1042 dispenser och avslagit 227 dispensansökningar.