facebooktwittermail d

Inställda avverkningar efter larm om extrem torka

Extrem torka i norra Dalarna har lett till att flera skogsbolag måste skjuta upp planerade avverkningar och markberedningar.

"Blir det värre stoppar vi allt", säger Per-Olov Olsson, produktionsledare vid Älvdalens besparingsskog, till SVT.
"Blir det värre stoppar vi allt", säger Per-Olov Olsson, produktionsledare vid Älvdalens besparingsskog, till SVT. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

2014 härjade en stor skogsbrand i Västmanland. Orsaken till branden var en skogsmaskin, något ATL rapporterat om tidigare. Detta har fått många skogsbolag att tänka till ett extra varv kring säkerheten - särskilt nu när temperaturerna närmar sig 30 på många håll i landet.

– Under mina 11 år som meteorolog har jag aldrig varit med om att det har varit så pass extrem torka redan i maj. Riskerna för skogsbränder brukar öka i mitten av sommaren och då brukar det handla om korta perioder i enstaka områden, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till ATL.

I norra Dalarna är brandfaran särskilt stor och pendlar mellan en fyra och femma på en femgradig skala. Älvdalens besparingsskog har därför vidtagit flera säkerhetsåtgärder, rapporterar SVT.

Kedjorna på två gallringsmaskiner har tagits av då en gnista från kedjorna kan få konsekvenser i hettan. Dessutom har två brandvakter kallats in - allt för att kunna stoppa en eventuell brand.

"Det är extremt"

– Jag har varit med om att sätta ut brandvakter men nu är det extremt, säger Per-Olov Olsson, produktionsledare vid Älvdalens besparingsskog, till SVT.

Han tillägger:

– Två lag står helt stilla, vår markberedare har inte kommit igång alls och på ett ställe har vi avbrutit eftersom det inte går att köra där utan kedjor, säger Per-Olov Olsson.

Flera skogbolag har behövt skjuta upp alla planerade markberedningar och slutavverkningar till följd av den extrema värmen. Och enligt SMHI:s prognoser ser det fortsatt mörkt ut på regnfronten.

– Vi har haft en lång period av torrt och varmt väder i nästan hela landet. I Dalarna kommer det vara väldigt torrt även de närmaste dagarna, enligt vår prognos. Det är först till helgen som det kan komma lite regn, men det är klart exakt hur mycket det handlar om. Dessutom är det svårt att veta om det kommer vara tillräckligt för att få ner brandrisken, säger Alexandra Ohlsson, metrolog på SMHI.

LÄS OCKSÅ: Vältajmad investering för MKP-Dunberg

LÄS OCKSÅ: Hälsingegård till salu - största privata skogsaffären på fyra år