facebooktwittermail

Elfel på Arlas fabrik löst

Arlas anläggning i Vimmerby fick utrymmas efter ett elfel på tisdagen. Först blev det problem med anläggningens stora flispanna, senare med hetvattentanken.

Det är oklart varför strömmen har gått på anläggningen.
Det är oklart varför strömmen har gått på anläggningen. FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

Vid 13-tiden på tisdagen drabbades Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby av stora driftsproblem.

Strömmen slutade fungera och avbrottet gjorde att anläggningens stora flispanna inte kyldes som den skulle. Anläggningen fick utrymmas på grund av explosionsrisken och polis och räddningstjänst kallades till platsen.

Trycket i pannan kunde senare återställas när cirkulationspumparna gick i gång.

– Vi har ingen explosionsrisk, den risken är eliminerad, säger Kenneth Söderberg, Räddningstjänstens inre befäl i VImmerby till ATL strax efter klockan 16 på tisdagseftermiddagen.

Risk för hetvattentank

Men nya problem uppstod i stället i en stor hetvattentank. När en pump varit strömlös ändrades trycket i tanken och oro fanns för att rör skulle gå sönder och att hett vatten ska spruta ut.

– Man försöker få i gång pumpen så att vattnet inte börjar koka och expandera, sa Kenneth Söderberg på tisdagseftermiddagen.

Strax efter klockan 17 kunde räddningstjänsten lämna Arlas anläggning.

– Allt är säkrat igen på mejeriet. Blåljus har åkt därifrån. Situationen är bra. Vi kommer att dra igång produktionen som vanligt imorgon. Det har inte blivit någon nämnvärd påverkan på driften, säger Arlas pressekreterare Sandra Eriksson till ATL.

Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby öppnade 2005 och tar emot överskottsmjölk i Sverige, alltså mjölk som inte går till färskvaror eller osttillverkning. Ett 90-tal personer arbetar på fabriken.

Ingen person kom till skada i samband med driftsproblemen.