facebooktwittermail d

Explosionsrisk när jättetruck i Aitik började brinna

En truck på 200 ton tog eld vid Aitikgruvan utanför Gällivare. Först på söndag eftermiddag var branden under kontroll och släckt. 

Lastbilar i Bolidens dagbrott i Aitik, Gällivare.
Bilden har inget med händelsen att göra. Äldre arkivbild från Bolidens dagbrott i Aitik. FOTO: TOR L TUORDA/N/TT

Under natten mot söndag, vid 02.50, inkom larm till räddningstjänsten om en brand vid Aitikgruvan i Gällivare. Det var en truck på 200 ton som stod i brand utomhus, rapporterar bland annat SVT nyheter Norrbotten.

Maskinen stod i ett dagbrott och det fanns således ingen risk att branden skulle sprida sig, och räddningstjänsten var där under natten och höll uppsikt. Från början var det endast ett däck som brann. Men enligt nyhetskanalen var räddningstjänsten tvungen att hålla ett avstånd på 500 meter från maskinen, på grund av explosionsrisken.

Insats tog dramatisk vändning

På söndag förmiddag fattades beslut om att skjuta sönder det brinnande däcket, varpå elden spred sig kraftigt och hela trucken tog fyr. Ett däck hann explodera innan samtliga skjutits sönder på grund av explosionsrisken, berättar Jonas Larsson, Insatschef på Gällivare räddningstjänst, för SVT.

– Nu har vi släckt det helt, det är under kontroll. Det ligger och pyr, och kommer säkert att göra det under hela dagen eller längre, säger Jonas Larsson till SVT nyheter Norrbotten vid 14.00-tiden. 

Bolidens räddningstjänst har tagit över ansvaret för efterbevakning. Inga personskador har rapporterats och vad som orsakade branden är i nuläget okänt. 

Se också – grävare med 70 ton i skopan:

Läs också:

 Världens största lastare på väg till Aitik

Boliden köper gruvtruckar för 900 miljoner