facebooktwittermail d

Experterna spår pressade priser på spannmål

Vad kan man vänta sig av marknaden för spannmål och oljeväxter nästa år? Läs om experternas spaning.

Rådgivaren Anders Pålsson på Hir Skåne sammanfattar året som svängigt med tidvis mycket pressade priser. Stora lager spannmål följde med in i 2015 och priserna var inte bra, men hyggliga i början av året. Sedan började det gunga.

– Det var stunder då vädret fick marknaden att bli orolig. Till exempel på sommaren, strax efter midsommar, när man såg att det började bli torrt i Europa, såg vi priserna rusa iväg på grund av oro, både på börserna och de fysiska priserna.

Farhågorna kom på skam

Oron höll i sig en bit in i skörden, tills skördesiffrorna började rulla in med efterföljande prispress.

– Det rapporterades bara bättre och bättre skördar. Alla har skrivit upp. Sverige tar en fantastisk skörd, Frankrike som man trodde skulle få en jättedålig skörd tar den största veteskörden någonsin. Vi ser nu en stor prispress som har förstärkts i Sverige i och med att vi inte har kvaliteten som behövs för att vara med på exporten ordentligt.

Kina bromsar

Efterfrågan i världen har också dämpats av den inbromsande tillväxten i Kina.

– Producenterna har inte ställt om än till en marknad där efterfrågan globalt växer i lägre takt än de senaste tio åren. Det betyder att lagren fortsätter att växa. Växande lager betyder lägre priser, säger råvaruexperten Torbjörn Iwarson.

I Sverige pressades priserna på vete och korn i skörd. Foderkornet var nere på 1,10 kronor per kilo och någon gång under kronan. Priserna på havre och raps har däremot varit lite bättre.

El Niño ställer till det

Enligt Torbjörn Iwarson har väderfenomenet El Niño inneburit torka i de sydostasiatiska palmoljeodlingarna och gynnat rapspriset.

Hur 2016 blir är svårt att bedöma, men Anders Pålsson tror inte på något toppenår som det ser ut nu. Oljepriset är lågt och den kinesiska ekonomin går dåligt.

– Det smittar av sig i suget efter råvaror överhuvudtaget och det drabbar spannmål och oljeväxterna också. Vi har stora lager av allting och dålig efterfrågan. Det måste bort volymer från marknaden om priserna ska gå upp. Händer inte det kommer vi att ha ett mediokert 2016 också.

Lovande för höstgrödorna

Just nu finns det inga större orosmoment inför den kommande skörden. Generellt ser höstgrödorna bra ut i Sverige och mycket bra i Europa.

– Och i USA förbättras situationen hela tiden och likadant i Ryssland. Så det som kvarstår med stora bekymmer är Ukraina som fortfarande rapporterar att det finns vete som inte har grott och det som är uppkommet är dåligt av höstsäden och en del av rapsen.

Men hur grödorna övervintrar återstår förstås att se.

Enligt Torbjörn Iwarson kan trenden med räntesänkningar vara över vilket skulle påverka valutamarknaderna och konkurrenssituationen mellan jordbrukare i olika länder.

– Om det är eurons tur att stärkas, blir det fallande priser här och stigande i USA.